Idén egynapos lesz a szüreti mulatság Csúzán

1122
A csúzai szüreti és bornapot idén rendhagyó módon egynaposra tervezik a szervezők. A szeptember 24-én sorra kerülő rendezvény a Csúza magyarországi testvértelepülésével, Egerággal való együttműködés jegyében zajlik majd – az egerágiak nagyban hozzájárulnak a program sikeréhez.

Csúzán a HMDK Csárdás Ifjúsági Kultúregyesületének és a Jókai Mór Művelődési Egyesületnek közös rendezvénye a minden év szeptember utolsó hétvégéjén zajló szüreti és bornapok, mely a falu egyik legnagyobb kulturális eseménye. A hegyibabfőző-versennyel egybekötött program eddig mindig kétnapos volt – a szombati nap programját a fogathajtó verseny, néptáncos felvonulás, kultúrműsor és az esti szüreti bál töltötték ki, vasárnap pedig a hegyibabfőző-versenyt tartották.

A szervezők idén – rendhagyó módon – egynaposra tervezik a szokásos programot, melynek végeredménye egy tartalmas rendezvény lesz.

– Régóta beszélünk már róla, hogy a szüreti és bornap, valamint a babfőzőverseny egy napba sűrítve tartalmasabb, színesebb lehetne, melynek várhatóan a látogatottsága is nagyobb lesz majd – mondta el lapunknak Kováts Zsuzsanna, a Jókai Mór ME vezetője.

A szeptember 24-én, szombaton tartandó szüreti nap másik különlegessége, hogy Csúza magyarországi testvértelepülésével, az Egerággal való együttműködés jegyében zajlik.

Csúza és a Pécshez közeli Egerág között 2004-ben jött létre testvértelepülési kapcsolat. A két falu egyesületei a szerződés megkötése után aktív kapcsolatban álltak egymással, rendszeresen részt vettek egymás rendezvényein, s a kulturális együttműködést igyekeznek ma is fenntartani.

Tavaly novemberben a kultúregyesület tett eleget az egerági Őszirózsa Nyugdíjas Klub meghívásának, ahol a Pódium színjátszó társulat adott műsort, egy hónapja pedig az egerági egyesület szerepelt a csúzai kabaréesten.

A múlt héten egerági küldöttség látogatott Csúzára, ahol a Kováts-pincészetben tartott megbeszélésen felajánlották nagylelkű segítségüket a szüreti és bornap megvalósításában. Többek között azért, mert testvértelepülési kapcsolat ápolására nyertek támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél, aminek köszönhetően anyagilag járulhatnak hozzá a rendezvényhez – fesztiválsátor, sörasztal és padok, szabadtéri színpad kölcsönzését vállalták. Ezenkívül kirándulást is szerveznek a rendezvényre, melyet az egerágiak körében hirdetnek meg.

A vendégek a szüreti nap programjához is hozzájárulnának. Hegyi Győző, Egerág polgármestere elmondta, két egyesületük van, a Nyugdíjas Klub és egy zenekar, akik fellépésükkel tartalmasabbá tehetnék a programot.

A szüreti nap részletes programját nem beszélték meg, de a szokásos eseményekre számíthatnak majd a rendezvény látogatói. A délelőtti órákban kerül sor a fogathajtó versenyre Fica János „ranchán”, kora délután kezdődik a babfőzőverseny, mellyel párhuzamosan zajlik a kultúrműsor és a népi táncos programok. Hogy a gyerekek se unatkozzanak, a szervezők nekik is terveznek foglalkozásokat. A program a szüreti bállal zárul, melyet a csúzai tűzoltóotthon udvarában tartanak, sátor alatt.

A csúzai szüreti és bornap előtt legalább ilyen gazdag program várható majd az egerági falunapon augusztus 20-án, melyre viszont a csúzaiak terveznek autóbuszos kirándulást.

Hogy a két rendezvénynek, melyeken egymást vendégül látják a testvértelepülések, „tárgyi nyoma” is legyen – fejtették ki a gyűlésen az egerági vendégek –, egy kisfilmet is forgatnának az eseményekről.