Huszonhét éve esett el Szentlászló

0
82
Tomo Medved, Jankovics Róbert és De Blasio Antonio

Idén huszonhét éve annak, hogy az Eszék védelmi vonalán fekvő Szentlászló elesett. A helyiek minden év november 24-én koszorúzással emlékeznek meg a szomorú eseményről, amely katonai és civil áldozatokat is követelt. Tomo Medved, a horvát honvédők minisztere is osztozott a szentlászlóiak fájdalmában, és köszönetet mondott a honvédő háborúban tanúsított hősi helytállásukért.

1991. november 24-én esett el Szentlászló, a bátor harcosok 152 napon át tudták védeni a falut. Amikor már lehetetlenné vált a további ellenállás, kénytelenek voltak elhagyni szülőfalujukat. A visszavonulás november 23-a délutánján kezdődött. A védőknek több óra alatt sikerült kijutniuk szabad területre. Az akció során 48 katona vesztette életét, 18-an pedig eltűntek.

Erre az eseményre emlékeztek idén is a település központjában lévő emlékműnél a hozzátartozók, a különböző egyesületek képviselői, a járási és megyei tisztségviselők koszorúkat helyeztek el és mécsest gyújtottak.
A kommemorációt Tomo Medved, a horvát honvédők minisztere is megtisztelte jelenlétével, osztozott a szentlászlóiak fájdalmában és köszönetet mondott nekik, a szabad Horvátországért küzdő magyaroknak a honvédő háborúban tanúsított hősi helytállásukért.

Az áldozatok emlékeztetnek mind-annyiunkat arra a kötelességünkre, hogy átadjuk a bátorságukról, áldozatukról és hazaszeretetükről adott tanúbizonyságot a jövő nemzedékeknek – mondta beszédében Medved miniszter.

Az eseményen többek között részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője és De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul is.
Jankovics Róbert lapunknak nyilatkozva elmondta, megtisztelő, hogy az idei eseményen is itt volt Tomo Medved, a horvát honvédők minisztere, ez is annak a bizonyítéka, hogy a szentlászlói honvédők áldozata nincs elfeledve.

A mi generációnknak már nem fegyverrel kell megvédenie otthonát, a mi feladatunk, hogy élhetőbbé tegyük magyar falvainkat – hangsúlyozta parlamenti képviselőnk.

Sokan gyűltek össze az idei megemlékezésre, melynek szervezői bíznak benne, ez az elkövetkező években is így lesz, hogy mind több emberben tudatosuljon Szentlászlónak a honvédő háborúban vitt fontos szerepe.