Hova tűnt 210 ezer kúna?

224
P4046012

A laskói polgármester ismét mellébeszél

Tokai István, Laskó polgármestere azzal vádolja a Bellyei járás HMDK-s képviselőit, hogy gátolják a laskói művelődési otthon építését.  A Magyar Napló múlt heti számában a Varga-Markos HMDK-s „kettősre” hárítja a felelősséget, azt a látszatot keltve, mintha a HMDK-n múlna az új művelődési ház megépítése. Ezen Cickai Csaba elöljáró-helyettes is felháborodott.

– Néhány mondatban szeretnék reagálni Tokai István valótlan állításaira. A HMDK képviselői megszavazták a laskói kultúrotthon építésének költségeit, mégpedig 2010. december 29-én (évi költségvetés), az első fázisra 1 790 000 kúnát, összesen 2,3 milliót! Annak ellenére megszavaztuk, hogy ez a pénz csak ígéret formájában létezett. Tehát nem igaz az állítás, hogy bárki, akár a HMDK is az ellen volt, hogy kultúrotthon épüljön Laskón! Az utolsó tanácsülésre, amit március 28-án tartottunk, hirtelen újabb költségek merültek fel a laskói kultúrotthonnal kapcsolatban. Állítólag rosszak voltak az alapok, amire egy mérnöki kontroll hívta fel a figyelmet. A projekt kidolgozója, aki mellesleg Tokai István barátja, állítólag tévedett, így a hiba kijavítása újabb 210 ezer kúnába kerülne, de ezt már a járási költségvetésből kellene fedezni, annak ellenére, hogy addig még az 1 millió 790 ezer sem érkezett meg Zágrábból, amit Sója Dénes parlamenti képviselő ígért meg. Ezt viszont nem a HMDK, hanem a 16 tanácstagból 10 nem támogatta! Többek között az 5 HDSSB-s, Jurić Igor független képviselő és az SDP-s. A HSP, Markos Sándor és Varga Attila pedig tartózkodtak – nyilatkozta lapunknak Cickai Csaba elöljáró helyettes.

A 210 ezer kúnával kapcsolatos anyagot a tanácstagok az ülés előtt kapták kézhez. A beadvány a pluszköltségek megszavazására négy nappal a járási tanács ülése előtt érkezett.

– Hogy a HMDK soha nem volt a laskói fejlesztések ellen, ezt az is bizonyítja, hogy megszavaztuk a laskói közvilágítást (490 ezer kúna), annak ellenére, hogy Sója Dénes itt is megígérte, hogy ezeket a pénzeket ő Zágrábban előteremti, és nem kerül a járásnak semmibe. A végén mégis a járásnak kellett kifizetnie. Tehát egyszer már jártunk úgy, hogy Sója megígért valamit, de mégsem teljesítette. Ezért nem lehet csodálkozni, hogy ez egyesekben bizalmatlanságot keltett. Annak ellenére, hogy továbbra sem tartjuk jó ötletnek, hogy a művelődési házat a MESZ-ház mögötti telekre építik, többségében mégis megszavaztuk decemberben. Hogy nekünk volt igazunk, azt az is bizonyítja, hogy Tokai a mellette lévő telket is meg akarja vásárolni, ami még plusz 170 ezer kúnát jelent (amit valószínűleg megint  a tanáccsal akar megszavaztatni), mert máskülönben sem tetőszerkezete, sem parkolója nem lesz az új épületnek. Ennyi erővel megvásárolhattuk volna a régi kultúrotthon épületét, vagy a régi iskola épületét, ahogy mi javasoltuk, és oda építhettünk volna egy valóban a rendeltetésének megfelelő épületet. Nem tartjuk korrekt hozzáállásnak, hogy bennünket okoljanak akár a laskóiak, akár polgármesterük bármiért is. A sorozatos kudarcokért, azért, mert eddig nem jöttek a pénzek Zágrábból, nem lehet sem a HMDK-t, sem mást hibáztatni. Tokainak vállalnia kell a tetteiért a felelősséget, ő volt az, aki senkire sem hallgatva, önfejűen kitartott tervei mellett – fejezte be mondandóját Cickai Csaba.