Horvátországot is elárasztja a hamisított méz

0
496

Hazánkban évente az időjárástól függően 8-11 ezer tonna mézet termelnek, az igények viszont ennél nagyobbak, amit olcsó importmézből elégítenek ki. Ezek nagy hányada viszont hamisított méz. Az EU felmérései szerint az Európában forgalmazott méz jelentős része nem megfelelő minőségű, sőt káros lehet az egészségünkre is.

Az Európai Közös Kutatóközpont a közelmúltban 2264 mézből vett mintát az unió egész területén, és arra a megállapításra jutott, hogy minden tizedik minta nem megfelelő minőségű. A problémás méz jelentős része Kínából származik, mivel Európa nem képes saját szükségleteit kielégíteni. A kutatók szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy Kínában gyakran nem várják meg a méz beérését, ami annak nedvességtartalmát kedvezőtlenül befolyásolja, és a jótékony hatású anyagok sem kerülnek így bele. Különösen veszélyes és aggodalomra ad okot, hogy voltak olyan mézminták is, amelyek nehézfémeket tartalmaztak. A kutatás eredményei arra ösztönözték az EU-t, hogy tüzetesebben ellenőrizze a térségbe behozott mézet. Az ellenőrzések hatására a kínai export 3%-kal ugyan visszaesett, de még így is jelentős mennyiség érkezik belőle Európába, így hozzánk is.

A vörösmarti Ember Lajos is megérzi a kínai méz hatását

Ember Lajos

– Amióta megjelent a piacon az olcsó, kínai méz, sokkal nehezebb eladni a minőségi mézet, nekem jelenleg két tonna van belőle raktáron – mondja a vörösmarti méztermelő, aki úgy véli, hogy általában a vásárlók az árat nézik, és sajnos nem a minőséget.

A termelők abban reménykednek, hogy nem tarthat örökké az olcsó, bizonytalan minőségű ázsiai mézek mindent elsöprő uralma.