Horvátként a magyar nyelvet népszerűsítené lakhelyén

0
313

Matea Čubelić idén végzett az eszéki egyetem magyar nyelv és irodalom szakán. Lakhelyén, Suhopoljén kamatoztatná megszerzett tudását: műhelyfoglalkozást indít a magyar nyelv népszerűsítése érdekében a többségi nemzethez tartozók számára. Szeretné, ha a magyar mint választható nyelv egyszer bekerülne a helyi általános iskola tantervébe.

Matea Verőce-Dráva mente megyében, az Újgrác (Novi Gradac) szomszédságában fekvő Rušani településen nőtt fel. Újgrác fél évszázaddal ezelőtt magyar többségű volt. Ma is élnek még magyarok azon a vidéken, nemzetiségi összetétele azonban mostanra jelentősen megváltozott. A Verőce-Dráva menti HMDK-egyesületben jobbára csak az idősebb korosztályokba tartozók beszélnek magyarul, a fiatalok mindennapjainak nem része a magyar nyelvhasználat.

A magyar-horvát közös múlt nyomai viszont máig megvannak, a két nemzet egymás nyelvére, kultúrájára gyakorolt hatása tagadhatatlan. Erre bizonyíték a többségi nemzet szókincsében fellelhető magyar szavak, ami talán a horvát-magyar országhatár közelségének is köszönhető. A Verőce-Dráva mentiek gyakran utaznak át Magyarországra vásárolni, vagy hogy pihenjenek a barcsi fürdőben.

Ezek voltak azok a tényezők, amelyek felkeltették Matea érdeklődését a magyar nyelv és kultúra iránt, s amelyek meghatározták pályaválasztását is.

– A tudat, hogy ezeréves közös múlt köti össze a két nemzetet, de a dallamos magyar nyelv szépsége is növelte az elhatározásomat a felsőfokú magyar nyelvtanulás iránt – mondja Matea.

Három hónappal ezelőtt fejezte be tanulmányait az eszéki egyetemen, ahol a horvát nyelv és irodalom mellett magyar nyelvet és irodalmat tanult. Hamarosan gyakornokként kezd dolgozni a suhopoljei általános iskolában.

Három alkalomból álló nyelvműhelyt indít

Az Újgráctól 14-15 kilométerre található Suhopolje településen jelenleg egy magyar család él, rajtuk kívül vannak még néhányan, akik gyerekkorukban, nagyszüleiktől tanultak magyarul, viszont nem sorolják magukat a magyar kisebbséghez.

Matea elhatározta, hogy kamatoztatja az egyetemen szerzett magyar nyelvtudását lakhelyén, s arra fog törekedni, hogy felkeltse az érdeklődést a magyar nyelv tanulása iránt a többségi nemzethez tartozó lakosok körében.

 

– Már egy ideje tervezem, hogy nyelvműhelyt indítok kicsik és nagyok számára, sajnos eddig nemigen érdeklődtek iránta. Jó hír viszont, hogy lehetőségem nyílt magyar nyelvoktatásra három ingyenes műhelyfoglalkozás formájában, az Életen át tartó tanulás hete projekt keretében. Ezek a foglalkozások különböző korosztályoknak szólnak – mondta Matea, hozzátéve, bízik benne, hogy ezzel sikerül felkeltenie a lakosok érdeklődését, akik rájönnek, hogy milyen hasznos is az idegen nyelv ismerete, különösen akkor, ha szomszédos ország nyelvéről van szó.

Úgy véli, a helyi kultúregyesület tagjai számára különösen hasznos volna a magyar nyelvtudás, mivel gyakran vendégeskednek Magyarországon, illetve magyarországi vendégek is érkeznek ide.

– Számos ötletem van a magyar nyelv népszerűsítésére vonatkozóan, szeretném, ha egyszer választható tantárgyként bekerülne a helyi általános iskola tantervébe, mint ahogy ez a szomszédos Gradinán is történt – osztotta meg velünk tervét.

Suhopoljei ősz

Szeptember 25. és október 23. között kerül sor a Suhopoljei Ősz nevű programsorozatra a suhopoljei civil szervezetek, Petrić Sanela tanárnő, valamint Matea szervezésében, amely öt műhelyfoglalkozást foglal magában.

– A műhelyek elsődleges célja, hogy ösztönözze a gyerekeket és fiatalokat az olvasásra, hogy a számítógépek és okostelefonok helyett együtt töltsék az időt, továbbá hogy fejlessze bennük a kreatív gondolkodást – tudtuk meg Mateától, aki a műhelyek ötletgazdája.

Hozzátette, a suhopoljei gyerekeknek eddig jobbára csak sporttal kapcsolatos tevékenységek űzésére volt lehetőségük iskolán kívül, oktató jellegű programokban viszont hiány mutatkozott. Egy olyan programot szeretett volna szervezni ezzel számukra, amely az őszi napokon kimozdítja őket a négy fal közül, és amely fejleszti kreatív és gyakorlatias gondolkodásukat.

Múlt kedden került sor az első alkalomra, melynek keretében egy színházi előadást tekintettek meg, majd pedig többek között magyar mesékkel ismerkedtek a Mesés piknik program keretében.