Horvát miniszterelnök először látogatott el a HMDK-hoz

264

 HMDK-elnök meghívására Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt heti pélmonostori hivatalos látogatása során ellátogatott az ottani magyarok székházába is, ahol a HMDK vezetőségével munkamegbeszélést folytatott. Jankovics szerint ez egy rendkívüli jelentőséggel bíró esemény, amely a magyar közösség munkájának az elismerését, valamint a legmagasabb szintű támogatását jelenti, különösen a tervezett projektek, tervek megvalósítását illetően.

A nagy jelentőségű találkozóra a horvát kormánytámogatásból tavaly megvásárolt és felújított épületben került sor.

Andrej Plenković személyében horvát miniszterelnök először keresett fel magyar érdekvédelmi szervezetet. Kíséretében volt Tomislav Tolušić, a kormány alelnöke, mezőgazdasági miniszter, Ivica Poljičak, a kulturális minisztérium államtitkára, Zvonimir Frka Petešić, a miniszterelnök kabinetfőnöke, valamint Ivan Anušić, Eszék-Baranya megye zsupánja és Tomislav Rob, Pélmonostor polgármestere.

– Ez a találkozó rendkívül nagy jelentőséggel bír. Magyar közösségünk érdekében kifejtett munkánk egyértelmű elismerését jelenti, valamint úgymond ezáltal a legmagasabb szintű figyelemben részesülnek projektjeink, beruházásaink is. A miniszterelnököt és munkatársait az elmúlt két évben folyó, kiemelten fontos tevékenységeinkről tájékoztattam, valamint szóltam a mandátumunk végéig tervezett beruházásokról is, amelyek egy részének a támogatása a találkozón résztvevő miniszterektől, államtitkároktól is függ. A magyarok által is lakott területeken megvalósuló befektetések részei a Szlavónia, Baranya és Szerémség fejlesztését célzó projektnek, így azt remélem, hogy ebben a jövőben is partnerek leszünk. Nem mellékes körülmény, hogy mai találkozónk helyszíne, ez az objektum is a horvát kormány és magyar közösség eredményes együttműködésének köszönhetően jöhetett létre. Számunkra az is nagyon fontos, hogy ugyanilyen jó az együttműködés a magyar kormány és a magyarországi horvát közösség között – értékelte Jankovics Róbert HMDK-elnök, parlamenti képviselő a horvát miniszterelnökkel és munkatársaival tartott munkamegbeszélést.

Andrej Plenković miniszterelnök elégedettségének adott hangot a találkozóval kapcsolatosan.

– Az általam vezetett kormány minden nemzeti kisebbségnek, így a magyarnak is a legjobbat szeretné nyújtani. Jankovics képviselővel a mandátumunk kezdete óta nagyon jó az együttműködés, ő egy nagyon fontos része a kormányzó többségnek. Öröm volt látni a magyar otthont, ezt a szép objektumot, amely kormányzásunk ideje alatt valósult meg. És azt is elmondhatom, hogy lesz még több ilyen is – szögezte le Andrej Plenković a találkozó után lapunknak adott nyilatkozatában.

A HMDK ügyvezető elnöksége mellett a találkozón részt vett Csapó Nándor, a zágrábi Oktatási és Tudományos Minisztérium nemzetiségi főosztályának nemrég kinevezett vezetője is, aki az alábbiakat nyilatkozta:

– A találkozónak a legfontosabb üzenete számomra a miniszterelnöknek a magyar közösség, illetve a kisebbségek iránti pozitív viszonyulása volt. Ígérete szerint a kormány növelni fogja a támogatásokat a kisebbségek által megfogalmazott igényeknek megfelelően. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a nemzetiségi oktatással megbízott főosztály létrehozása a szakminisztériumban, fokozva azzal, hogy az élére a magyar kisebbséghez tartozó vezetőt neveztek ki.

A pélmonostori magyar otthon a HMDK pélmonostori alapszervezetének és a Baranyai Magyar Katolikus Nőegyletnek a székháza.

– Nagyon örülünk, hogy miniszterelnök úr – parlamenti képviselőnknek köszönhetően – bennünket is megtisztelt látogatásával, ez nagy elismerés számunkra, jó, hogy láthatta, milyen módon élünk a kormány által biztosított lehetőséggel, aminek köszönhetően megfelelő körülmények között működhetünk – nyilatkozta lapunknak Bábli Mária a házigazdák nevében.