HMOM Központ, Eszék: befejeződött a közbeszerzés, elkezdődött a nagyszabású felújítás

0
158

Több mint két évtizedes fennállása óta először kerül sor jelentős felújításra az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban. A napokban megkezdődtek a 2,2 millió kúna értékű munkálatok, amelyeknek a során az óvoda és a rendezvényterem újul meg, valamint az elektromos hálózatot modernizálják.

A horvátországi magyarság legfontosabb intézménye, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ, amely óvodának, általános iskolának, középiskolának és diákotthonnak is helyet ad, 1999 szeptemberében nyílt meg. Már akkor nyilvánvaló volt, ahhoz, hogy maradéktalanul betölthesse szerepét, szükség van egy hozzá kapcsolódó kollégiumra is, hogy a távolabbi régiókból is érkezhessenek diákok, de ha igénylik, a drávaszögi falvak tanulóifjúsága számára is szállást lehessen biztosítani. Ez az álom 20 évvel később, 2019-ben valósult meg, amikor végre megépült az új kollégium, amelyet ünnepélyes keretek között Andrej Plenković horvát és Orbán Viktor magyar miniszterelnök adott át.

– A kollégium megépülésének köszönhetően a legjobb feltételek között tanulhatnak intézményünkben a diákok. Ehhez természetesen az is kellett, hogy a tantestület tagjai az elmúlt időszakban teljes egészében teljesíteni tudták feladataikat, így is bizonyítva intézményünk létjogosultságát, amely Kárpát-medencei szinten is elismert oktatási-nevelési központtá  nőtte ki magát. Kisebb fejlesztéseket sikerült saját forrásokból, anyaországi pályázatokból megvalósítanunk, de jelentősebb felújításra az épület megépítése óta most először kerül sor – mondta Andócsi János, az oktatási központ igazgatója.

Kifejtette, hogy a horvát kormány az országban élő nemzeti kisebbségek képviselőivel együttműködve kidolgozott egy operatív programot azzal a céllal, hogy segítse ezen nemzeti közösségek megmaradását. A program magyarságunkat érintő része a HMDK ajánlásai alapján alakult ki. Ennek a programnak a részeként a zágrábi oktatási minisztérium 2,2 millió kúna értékben finanszírozza a szükséges munkálatokat. A közbeszerzés befejeződött, és már meg is kezdték a munkát.

– Az elmúlt két évtizedben diákok és óvodások százai koptatták intézményünk padjait, így igencsak szükségessé vált egy nagyobb, jelentősebb felújítás. Az óvoda teljesen megújul, és már az új bútorok gyártása is folyamatban van. A rendezvénytermünket is a mai igényeknek megfelelően újítjuk föl. Ugyanakkor már nagyon időszerű az elektromos hálózat felújítása is, hiszen az elmúlt időszakban a technikai felszereltségünk is igen sokat fejlődött – mondja Andócsi János.