A HMDK alelnöke Brüsszelben képviselte magyarságunkat

937

Brüsszelben tartottak kihelyezett ülést a külhoni magyar érdekképviseleti szervezeteket tömörítő Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) képviselői április 25-26-án. A tanácskozáson a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségét Andócsi János, a szervezet alelnöke képviselte.

A KMAT elnökének, Tőkés Lászlónak a meghívására, az Európai Néppárt (EPP) magyar delegációjának vendégeként tizenhét tagú küldöttség érkezett Brüsszelbe Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szlovákia, Szerbia, Szlovénia, Horvátország magyar szervezeteinek és pártjainak képviseletében. A kibővített ülésen részt vett Szili Katalin, Magyarország miniszterelnökének autonómiaügyi megbízottja és Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Bizottság igazgatója is.

Tőkés László EP-képviselő, a KMAT alapító elnöke köszöntőjében emlékeztetett, hogy legutóbb öt évvel ezelőtt jöttek a KMAT keretében a határon túli szervezetek vezetői Brüsszelbe, azóta pedig nem sokat változott a helyzet, sem az európai intézmények nem lettek érzékenyebbek az ügy iránt, de az utódállamokban sem sokat javultak az autonómia esélyei. Kedvező fejlemény viszont, hogy az európai parlament új elnöke, Antonio Tajani egy kisebbségekkel foglalkozó tanácsadót nevezett ki, akivel a határon túli magyar képviselőknek már alkalmuk nyílt találkozni.

Szili Katalin az autonómiatervezetek egységesítésének szükségszerűségéről, Csóti György pedig az egyes jogsértések esetében vállalt jogi támogatás lehetőségeiről beszélt.

Zárónyilatkozatában a KMAT egyhangúlag megállapítja, hogy a magyar közösségek – európai sorstársaikhoz hasonlóan – szülőföldön való boldogulásának egyetlen biztosítéka a tényleges és teljes körű autonómia. Teljes körű, azaz a személyi elvű, kulturális és területi autonómia, illetve ezek kombinációja. A Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács kijelenti, hogy az autonómia különböző formáinak megvalósítása érdekében minden elképzelhető törvényes eszközt igénybe vesz.

Andócsi János, a HMDK alelnöke lapunknak elmondta, a horvátországi magyar közösség számára fontos, hogy Zágráb és Budapest mellett Brüsszelben is képviseljük a horvátországi magyar ügyeket.

– Külön öröm volt számomra, hogy a plenáris ülésen is jelen lehettünk és láthattuk, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök megvédte a magyar érdekeket. A KMAT-ülésen beszámoltam a horvátországi magyar közösségnek az autonómiaformákkal kapcsolatos álláspontjáról, illetve az előttünk álló kihívásokról – mondta Andócsi János.