Hetente négy-ötezren olvasnak bennünket

0
148

Honnan tudhatja az ember, hogy jó az, amit csinál? Onnan, hogy elismerik a munkáját, és pozitív visszajelzéseket kap. Hát szerkesztőségünknek az évek során ilyenből kevés jutott. Elismerésben, de még visszajelzésben sem részesült túl gyakran. Hiába próbáltunk meg mindent, a passzivitás riasztó volt.

A technikai lehetőségek rohamos fejlődésének köszönhetően azonban ma már küldenek visszajelzéseket öregek és fiatalok egyaránt. Egyre többen olvasnak minket, „megosztják” cikkeinket a közösségi oldalakon, és kommentálják a híreket. Az elvégzett felmérésekből pedig kiderült számunkra az is, mi az, ami jó, és mi az, amin változtatnunk kell.

- Reklám -

Az új honlappal kapcsolatban, az igazat megvallva, voltak ellenérzéseink. Mi van, ha csökken az eladási szám, ha azzal, hogy naponta frissítjük a híreket, és folyamatosan tájékoztatjuk az embereket a történésekről, elveszítjük nyomtatott sajtónk olvasóit. Itt van néhány statisztikai adat. A nagyobb magyarlakta falvakban, mint amilyen Laskó, Vörösmart, Csúza, Kopács vagy Várdaróc, 50-60 újság fogy el hetente. A kisebbekben, mint amilyen Sepse, Kórógy, Nagybodolya, Karancs vagy Szentlászló, átlagban harminc. Az előfizetőkkel, az ingyenes és a kötelező példányszámokkal együtt körülbelül 1000 Képes Újság fogy el hetente. És valóban, néhány év leforgása alatt körülbelül 150-200 olvasót vesztettünk.

Ehhez képest óriási előrelépés az elektronikus forma olvasottsága. A tavaly januári adatokhoz viszonyítva, amikor is kb. 2000 ember látogatta havonta honlapunkat (ami heti 500 olvasót jelent), az idei januári adatok szerint négyszeresére, 8000 főre bővült a látogatók száma. Ennyien olvassák a Képest az interneten. Kétezren hetente, ugyanannyian, mint a papír alapút. Ha feltételezzük, hogy egy-egy családban ketten is elolvassák a lapot, és ha még a fiatalok, esetleg a nagyszülők is beleolvasnak, akár többen is lehetnek.

Jó hír számunkra a Drávatáj nézettségének a növekedése is. A HunCro Médiaközpont oldalán a Drávatáj adásai is megtekinthetők. Volt olyan adás, amit 450-en is megnéztek az interneten. Az igazi öröm számunkra viszont az, hogy amióta átálltunk a földi digitális televíziózásra -mert hát a Drávatáj mégiscsak egy magazinműsor -, bárki számára elérhetővé vált a régióban. Nem kell hozzá számítógép és internet.

Aki esetleg nem volt ennek tudatában, nyugodtan futtassa végig a keresőprogramot a televízióján, a horvát csatornák a Szlavón, a Vinkovcei és az Eszéki Televízió műsorával is bővültek.