Hetente négy-ötezren olvasnak bennünket

150

Honnan tudhatja az ember, hogy jó az, amit csinál? Onnan, hogy elismerik a munkáját, és pozitív visszajelzéseket kap. Hát szerkesztőségünknek az évek során ilyenből kevés jutott. Elismerésben, de még visszajelzésben sem részesült túl gyakran. Hiába próbáltunk meg mindent, a passzivitás riasztó volt.

A technikai lehetőségek rohamos fejlődésének köszönhetően azonban ma már küldenek visszajelzéseket öregek és fiatalok egyaránt. Egyre többen olvasnak minket, „megosztják” cikkeinket a közösségi oldalakon, és kommentálják a híreket. Az elvégzett felmérésekből pedig kiderült számunkra az is, mi az, ami jó, és mi az, amin változtatnunk kell.

Az új honlappal kapcsolatban, az igazat megvallva, voltak ellenérzéseink. Mi van, ha csökken az eladási szám, ha azzal, hogy naponta frissítjük a híreket, és folyamatosan tájékoztatjuk az embereket a történésekről, elveszítjük nyomtatott sajtónk olvasóit. Itt van néhány statisztikai adat. A nagyobb magyarlakta falvakban, mint amilyen Laskó, Vörösmart, Csúza, Kopács vagy Várdaróc, 50-60 újság fogy el hetente. A kisebbekben, mint amilyen Sepse, Kórógy, Nagybodolya, Karancs vagy Szentlászló, átlagban harminc. Az előfizetőkkel, az ingyenes és a kötelező példányszámokkal együtt körülbelül 1000 Képes Újság fogy el hetente. És valóban, néhány év leforgása alatt körülbelül 150-200 olvasót vesztettünk.

Ehhez képest óriási előrelépés az elektronikus forma olvasottsága. A tavaly januári adatokhoz viszonyítva, amikor is kb. 2000 ember látogatta havonta honlapunkat (ami heti 500 olvasót jelent), az idei januári adatok szerint négyszeresére, 8000 főre bővült a látogatók száma. Ennyien olvassák a Képest az interneten. Kétezren hetente, ugyanannyian, mint a papír alapút. Ha feltételezzük, hogy egy-egy családban ketten is elolvassák a lapot, és ha még a fiatalok, esetleg a nagyszülők is beleolvasnak, akár többen is lehetnek.

Jó hír számunkra a Drávatáj nézettségének a növekedése is. A HunCro Médiaközpont oldalán a Drávatáj adásai is megtekinthetők. Volt olyan adás, amit 450-en is megnéztek az interneten. Az igazi öröm számunkra viszont az, hogy amióta átálltunk a földi digitális televíziózásra -mert hát a Drávatáj mégiscsak egy magazinműsor -, bárki számára elérhetővé vált a régióban. Nem kell hozzá számítógép és internet.

Aki esetleg nem volt ennek tudatában, nyugodtan futtassa végig a keresőprogramot a televízióján, a horvát csatornák a Szlavón, a Vinkovcei és az Eszéki Televízió műsorával is bővültek.