„Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal“ – akár az új MESZ-szlogen is lehetne

Beismerő vallomás a kiskőszegi MESZ-aktivistától

0
1457

A meszesek nem először illetik a HMDK-t, annak vezetőit, képviselőit képtelen vádakkal. Megszokhattuk azt is, hogy a választások sem múlhatnak el kreált incidensek nélkül. Ezek egyike volt 2015-ben, a parlamenti választás napjának reggelén  Kiskőszegen bizonyos gépjármű-abroncsok megrongálása, amely miatt a HMDK bírósághoz fordult. A múlt pénteki bírósági meghallgatáson az akkori kiskőszegi MESZ-alkalmazott és aktivista Csete Renáta szemrebbenés nélkül bevallotta, hogy kitalálta az egészet, hogy a HMDK-nak nem volt köze a dologhoz, vagyis elismerte, hogy hazudott. Rágalmaikkal amellett, hogy saját jellembeli tulajdonságaikról adnak hű képet, a HMDK-nak is mérhetetlen kárt okoznak/okoztak, hiszen a MESZ-jelölt a 2015-es parlamenti választásokat csak 20 szavazatkülönbséggel nyerte meg.

A HMDK vezetői az elmúlt években gyakran kényszerültek magyarázkodásra, a MESZ aljas rágalmainak a cáfolatára, amelynek a tagjai több esetben is piszkos kampányfogásokat vetettek be közvetlenül a választások előtt, hogy a HMDK-t rossz színben tüntessék föl.

Így volt ez a 2015. november 8-án megtartott parlamenti választások előtt is, amikor Jankovics Róbert, a HMDK és Juhász Sándor, a MESZ jelöltje között választhattunk.

Az elemzők, a helyzet ismerői a választást rendkívül szorosnak jósolták. Igazuk lett. A szavazatok összeadását követően az eredmény a magyar kisebbségi képviselői választások történetében a legkisebb különbségű győzelmet hozta Juhász Sándornak, csak 20 szavazattal kapott többet a HMDK jelöltjénél.

Amit akár mi, akik Jankovics Róbert mellett kampányoltunk, még el is fogadtunk volna, ha nem lettünk volna tisztában azzal, hogy mi mindenre is képesek a meszes aktivisták a győzelemért.

A korábban már megszokott stílusnál még mélyebbre süllyedtek akkor, amikor a kiskőszegi Csete Renáta Facebook-profilján megrongált gépjárműjéről jelentetett meg fotókat a választás reggelén, minden használónak látható módon, hogy lehetőleg minél többen értesüljenek a dologról, a következő szöveggel: „Így dolgozik a HMDK Kiskőszegen. Reggel van, a választások napján. És íme, mennyire számít a HMDK-nak minden magyar. Kilyukasztott gumik a saját és a céges kocsin is!”

A rendelkezésünkre álló adatok szerint ezt a választás reggelén közzétett Facebook-hazugságot több ezer ember látta. Többségük horvátországi magyar szavazó, akik közül többen, tovább becsmérelve a HMDK-t, szóltak hozzá, buzdították az embereket a Juhász Sándorra való szavazásra. Ezzel ők véleményt formáltak a HMDK-ról és minden bizonnyal a jelöltjéről is. Mindez annak a választásnak a napján történt, amelyen Juhász Sándor mindössze 20 szavazatkülönbséggel nyert a HMDK-s Jankovics Róberttel szemben. Így akár állíthatjuk azt is, hogy éppen ez az arcátlan hazugság döntötte el a parlamenti választás kimenetelét.

Részlet a bírósági jegyzőkönyvből. Csete Renáta beismerő vallomása

A HMDK természetesen nem hagyta annyiban a dolgot, és büntető-feljelentést tett Csete Renáta ellen.

A múlt pénteki bírósági meghallgatáson Csete Renáta szemrebbenés nélkül bevallotta: nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy a HMDK-nak köze volt az „eseményhez”. Vagyis elismerte, hogy a 2015-ös parlamenti választások napján a HMDK-t becsmérlő kijelentése hazugság volt.

A bíróság Csete Renátát bűnösnek találta, ez bekerül a róla vezetett nyilvántartásba is, valamint mindkét ügyvédet és a bírósági költségeket is neki kell kifizetnie.

– Nem lepett meg Renáta beismerő vallomása. Ügyvédeink már megszokott határozottságát és felkészültségét ismerve más kimenetele nem is lehetett a dolognak. Aki egy kicsit is ismer bennünket, már akkor is tudhatta, hogy a HMDK-nak ehhez semmi köze nem lehetett. De sajnos sokan voltak, akiket megvezettek a hazugsággal. Most örülök annak, hogy a tárgyaláson arra is rávilágítottak, az aljas hazugság mögötti szándék az volt, hogy politikai előnyt szerezzenek Juhász Sándornak velem szemben. Renáta elmondása szerint a „megrendelés” is Pélmonostorról érkezett. Ennek a hazugságnak a közösségi oldalán való közlésével Renáta jóvátehetetlen kárt okozott a HMDK-nak és nekem is, mint a HMDK jelöltjének azon a választáson, amelyet aznap 20 szavazattal veszítettem el. Most miután ez a bírósági döntés megszületett, újabb konzultációk várnak rám az ügyvédeinkkel. Kijelenthetem, hogy nem fogok itt megállni az ügyet illetően, mert szeretném, ha végérvényesen vége lenne ennek a magyarságunkat megosztó rágalomhadjáratnak – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert parlamenti képviselő.

Részlet a vádiratból. Csete Renáta elismerte, hogy a vádiratban megfogalmazott állítás igaz