Határokon átívelő iskolatalálkozó

1140
iskolatalakozo

Vasárnap ért véget a 17. Kárpát-medencei iskolatalálkozó. A négynapos rendezvény házigazdája a révkomáromi (Felvidék) Marianum Iskolaközpont volt. A találkozón a vendéglátó intézmény mellett Aklihegy (Kárpátalja), Bácskertes (Vajdaság), Etéd (Erdély), Piliscsaba (Magyarország) vett részt, a horvátországi magyarságot a Laskói Általános Iskola diákjai és tanárai képviselték.

A határokon átívelő iskolatalálkozót Mocsáry Dezső piliscsabai tanár kezdeményezte 17 évvel ezelőtt. Az évente más-más országban tartott találkozók célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a különböző országok területén élő fiatalokat, és egyben tudatosítsa bennük az egy nemzethez való tartozásukat.

Az idei találkozó házigazdája a révkomáromi Marianum egyházi iskolaközpont volt. A magyar gimnazista kispapok nevelésére létesült intézmény 1922-ben nyitotta meg kapuit. A Marianum komoly harcot folytatott azért, hogy visszakapja az egyház elkobzott épületeit. Több mint 40 évnyi kényszerszünet után, 1994 szeptemberében született meg az Alapiskola, 2000-ben a Gimnázium, 2001-ben az Óvoda, és egyesülésükkel 2005-ben a Marianum Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpont.

iskolatalakozo

A programhoz 2001-ben csatlakozott a Laskói Általános Iskola, amelynek tanulói azóta rendszeresen részt vesznek a találkozókon. A hétvégi eseményen nyolc diák két kísérőtanár, Ognjenović Kettős Zsuzsanna és Kriják Diána vezetésével vett részt.

Ognjenović Kettős Zsuzsanna tanárnő elmondta, a házigazda intézmény ezúttal is rendkívül sokféle és színes programmal készült. A találkozót a Komáromi Napok rendezvénysorozat idejére időzítették, így a délutáni szabad programok révén is változatos lehetőségeket biztosítottak.

– A gyerekek családoknál vannak elszállásolva, így nemcsak az iskolák közötti, hanem személyes kontaktusok ápolására is kiváló alkalmak ezek a találkozók. Több olyan volt diákunk is van, akik máig tartják a kapcsolatot az iskolatalálkozókon szerzett barátaikkal – mondja Ognjenović Kettős Zsuzsanna, aki hozzátette azt is, hogy a hat résztvevő iskola közül a legkisebb létszámú a laskói, de a diákokkal igyekeznek minden alkalommal méltóképpen képviselni az iskolát, a horvátországi magyarságot.

A komáromi városnézés és a sok program mellett ellátogattak Pozsonyba is, a város nevezetességei mellett az iskolatalálkozó résztvevőit fogadta Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete, aki dicséretesnek tartja ezt a több éve tartó, határokon átívelő találkozót, és anyaországi támogatást is ígért az iskoláknak, hogy továbbra is találkozhassanak.

Minden találkozón sor kerül egy vetélkedőre is, a csapatokat úgy alakítják ki, hogy minden iskolából kerülhessenek beléjük versenyzők. Ezúttal a kérdéskör Jókai Mórral, Komárom szülöttével foglalkozott.

Szombaton került sor a gálaműsorra, amelyre mindegyik iskola egy kis műsorral készült, majd a végén a laskóiak átvehették a vándorzászlót, mivel a drávaszögi település rendezi majd a jövő évi, sorrendben 18. találkozót.

A laskói iskola diákjai és tanárai a találkozón Eszék–Baranya megye oktatási hivatalának és a dárdai Odvodnja cég támogatásának köszönhetően vehettek részt.