„Harc és ármány az egyházi normatíváért”

288

(A görög katolikus egyház nyakába akarták varrni az Arany Alkony idősek otthonát)

címmel írt a Magyar Nemzet arról cikket, hogy csökkentek a kis egyházak bizniszelési lehetőségei az új egyházi törvénynek köszönhetően.

Múlt héten egy újabb botrány robbant ki az Arany Alkony idősek otthona körül, amelynek eddigi fenntartója a Kálvin János Református Presbiteri Misszió (KJRPM) volt, és amely az új egyházi törvény miatt most elesett az eddigi nagy összegű állami támogatástól. Ezért a KJRPM új lehetőséget próbált keresni az egyházi normatíva lehívásra, de hiába kilincseltek, egyik történelmi egyház sem akart közösséget vállalni a külföldi offshore hátterű cégcsoporttal (a céghálózat végpontjai egyenesen Svájcba vezetnek).

Ugye, kedves olvasóink, még emlékeznek rá: a Kálvin János Presbiteri Missziót K. Kettős János jegyeztette be a Somogy Megyei Bíróságon 2005-ben – igencsak megkérdőjelezhető módon – a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház (HMRKE) nevében, „Kálvin János Presbiteri Misszió, a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház Magyarországi Missziója” néven.

Ez a misszió éveken keresztül egyedüli fenntartóként működtette az Arany Alkony idősek otthonát, amelyre az államtól több száz millió forint normatív támogatást vett fel évente(!). Viszont eljött az, amire nem számítottak: az új egyházi törvény értelmében a misszió sem számít többé egyháznak, így nem jogosult állami támogatásra. Csakhogy ebbe nem nyugodtak bele az üzemeltetők, és újabb csalásra vetemedtek.

„Miután mindenhonnan elutasítást kaptak, rávettek egy esztergomi görög katolikus papot, Cselényi Istvánt, hogy írja alá velük a fenntartói szerződéseket, mely iratokra a püspök jóváhagyását egyszerűen ráhamisították. Ezen hamis fenntartói dokumentumokat még tetézik azokkal a bérleti és egészségügyi szolgáltatási szerződésekkel, amikkel lehetőség nyílhatott volna a sebtében igényelt egyházi normatívából befolyó 762 millió forintot, havi több tíz millió forintonként, magáncégeikbe átszámlázni” – írja a Magyar Nemzet.

A görög katolikus püspök, Kocsis Fülöp, ahogy tudomást szerzett az ügyről, leállította az akciót, a papot pedig elbocsátotta hivatalából.

A Magyarországi Református Egyház (MRE) is már régen elhatárolódott a K. Kettős János vezette Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyháztól (HMRKE) és az általa alapított Kálvin János Presbiteri Missziótól. Az MRE közleménye szerint már 2006-tól nem vállalnak fellelőséget tevékenységükért.

Az ügyben büntetőeljárás folyik több személlyel szemben, a Nemzeti Nyomozóiroda pedig 2007 óta folytat nyomozást jogosulatlan gazdasági előny megszerzése elkövetésének gyanújával kapcsolatban, amelynek érintettje a Kálvin János Presbiteri Misszió, a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház Magyarországi Egyházteste néven; az ugyancsak Kettősék által bejegyeztetett intézmény ellen pedig az ügyészség okirat-hamisítás gyanújával, Kettőssel együtt hat személy ellen emelt vádat a Kaposvári Városi Bíróságon.

De, amint látjuk, az érintettek nem okultak a történtekből, és újra okirat-hamisítással és visszaéléssel gyanúsítják őket.

 

MNO: Harc és ármány az egyházi normatíváért