Hangfürdővel a kiegyensúlyozottabb életért

114

A gongtálas hangfürdő egy különleges élmény, amely során a résztvevők a mély relaxáció állapotában belső harmóniát érhetnek el. A gongok erőteljes, rezgő hangjaik révén teremtenek egy egyedülálló hangteret, amely átjárja és átöleli a testet és az elmét is. Ebben az élményben lehetett részük a hétvégén a laskói és a kopácsi alkalmon részt vevőknek.

A mai kaotikus és zajos világban a hangfürdőre minden eddiginél nagyobb szükség van – vallja Mirta Šulmajster Šodić, ennek a különleges meditációs formának a vezetője. Ezt bizonyítja, hogy Eszéken szinte heti rendszerességgel tartanak ilyen összejöveteleket, és a nagy érdeklődésre tekintettel nyitottak Baranya felé is. Szombaton Laskón, vasárnap pedig Kopácson tartottak hangfürdőt, mi pedig utánajártunk jótékony hatásainak.

Mirta Šulmajster Šodić

A meditáció egy fajtája, amely a testre, az elmére és a lélekre együttesen hat

Jógamatracok, hangtálak, gongok, szűrt fény, maga a béke szigete. Valóban, már a környezet is stresszmentességet ígér, amit, valljuk be, manapság ritkán tapasztalunk a rohanó mindennapokban. Felcsendülnek a hangok, a rezgések pedig átjárják az egész testet. Amikor Mirtát arról kérdeztem, hogy kinek ajánlja a hangfürdőt, azt mondja, hogy mindazoknak, akik gyakran vannak stresszes helyzetben, feszültek, kimerültek, álmatlanságtól szenvednek, és szeretnének feltöltődni. A hangfürdő mindenki számára ajánlott kortól és nemtől függetlenül, csak pozitív hatásai vannak. Várandósokat, időseket és fogyatékkal élőket egyaránt szeretettel várnak. Sikeresen alkalmazzák számos területen, például a gyógytorna és a rehabilitáció során, de a gyógyászatban is. Mint megtudtam, az egészséges emberi test 62-68 Hz frekvencián rezeg, 60 Hz alatt pedig ki van téve betegségeknek. Mivel a gongok 100 Hz feletti frekvencián rezegnek, a testben is felgyorsul a vibrálás, ezáltal pedig revitalizálódik és egyensúlyi állapotba kerül.

Minden hangterapeuta saját stílust alakít ki

A magyar gyökerekkel rendelkező Mirta 2019-ben kezdett el hangterápiával és hangmasszázzsal foglalkozni, amikor Zágrábban elvégezte a Peter Hess® Akadémia Adria csoportjában a hangterapeuta-képzést. A más típusú, ügyfeleken végzett kezelések mellett a hang és a rezgések igazi felfedezés volt számára. A hangfürdő alatt elérhető állapot egyetlen korábbi tapasztalatához sem volt hasonlítható. Ez arra ösztönözte, hogy mélyebbre merüljön ebben a világban. Mint mondja, minden hangterapeuta a formális oktatás során megszerzett alapokra épít, majd saját megérzései alapján alakítja ki személyes stílusát.

Kopács

Egyre nagyobb az alternatív gyógymódok iránti igény, és lassan fókuszba kerül az egyéni jóllét

A hangfürdő a meditáció egyik formája, melynek során a résztvevők a legkényelmesebb testhelyzetben fekszenek, csukott szemmel, hogy a lehető legmélyebben ellazuljanak. Ilyenkor úgymond mindenki átéli saját egyedi élményét attól függően, hogy hol tart az élete során és mennyire nyitott a változásokra. Egyesek csak nyugalmi állapotba kerülnek, míg mások mélyebbre merülnek, és akár (a múltjukból táplálkozó) látomásaik lehetnek, és van, aki gyógyulni kezd, de van olyan is, aki a gongfürdő teljes ideje alatt alszik. A rezgések hatására a résztvevők gyakran tapasztalnak stresszcsökkenést és energetikai egyensúlyt.

Mirta annak különösen örül, hogy annak ellenére, hogy régiónkban alapvetően a zárkózottság a jellemző attitűd, az emberek egyre inkább nyitottabbá válnak a terápiák, az alternatív gyógymódok és a mentális egészségre fókuszáló szolgáltatások, programok iránt. A hangfürdő csodás és jótékony hatásáról bárki meggyőződhet, érdemes követni a Facebookon a Zvukoterapija-Osijek oldalt, ahol meghirdetik a soron következő hangfürdők időpontjait.