„Hamar rá kellett jönnöm, hogy jó vagyok a hibák megtalálásában”

- interjú egy mobiljáték-tesztelővel

0
84

Valószínűleg sokak fejében megfordult már, akik gyerekként szívesen töltötték idejüket videojátékkal, milyen jó lenne, ha felnőtt fejjel sem kellene felhagyniuk hobbijukkal. A legelszántabb gamerek számára van is egy foglalkozás, melynek során a tényleges feladat az, hogy játsszanak, ráadásul pénzt is keresnek vele. Ez a játéktesztelői munka, ami persze messze nem annyira szórakoztató tevékenység, mint maga a játék. Egy-egy szoftver kiadását egy-két év csiszolgatás, rengeteg aprómunka előzi meg, mely nem mentes a monoton feladatoktól. 

Erről a tevékenységről mesélt lapunknak Norbert, aki egy zágrábi mobiljáték-fejlesztő cég, a Playrix Croatia munkatársaként segíti a játékok tökéletesítését. A videojátékok mindig is szerves részei voltak az életének – állítja –, hatéves lehetett, amikor édesanyja meglepte őt és testvéreit az első videojáték-konzollal.

– Ez az új médium az első pillanattól magával ragadott a fantáziadús történeteivel és karizmatikus karaktereivel, azóta számtalan órát töltöttem el ezekben a virtuális világokban – mondja Norbert. 

- Reklám -

Miután megszerezte a diplomát az ELTE Bölcsészettudományi Karának anglisztika szakán, nyelvtudásának köszönhetően gyorsan talált magának stabil és jól fizető munkát.

A mobiljáték-iparban 2015-ben kezdett

Egy zágrábi székhelyű mobiljáték-cég (Nanobit) akkoriban nyitott új irodát Budapesten, ahova angol nyelvű ügyfélszolgálatra kerestek jelentkezőket.

– Mivel ekkor már volt kétévnyi tapasztalatom ebben a szakmában, így én voltam az egyik szerencsés, akit azonnal fel is vettek. Többek közt az volt a feladatom, hogy játsszam a játékkal, és jelentsem, ha valami hibát találtam bennük. Hamar rá kellett jönnöm, jó vagyok a hibák megtalálásában – mondta Norbert, hozzátéve, programozó kollégáival is jól kijött, így hamarosan teljes állású játéktesztelővé vált. Zágrábba költözött, ahol a tesztelő csapat vezetésével bízták meg.

Európában meglepően kevés cég foglalkozik mobiljáték-fejlesztéssel.

– Ezt az ipart egy kis faluhoz tudnám hasonlítani, mivel – kis túlzással – itt is mindenki ismer mindenkit – állítja, megjegyezve, ennek köszönheti, hogy a Playrix Croatia őt kereste fel, amikor vezető játéktesztelőre volt szükségük.

A Playrix Croatia az ingyenes, ún. „free to play” játékairól híres

A vállalat eredetileg zágrábi videojáték-cég volt, és a Cateia Games névre hallgatott. 2020 elején csatlakozott a Playrix családjához. A cégnek több országban van stúdiója, és összesen több mint 2700 alkalmazottal rendelkezik. A Playrix a mobiljátékokon belül is a „free to play” játékairól híres, ami annyit jelent, hogy bárki ingyenesen letöltheti őket az okostelefonjára. Noha a felhasználó ingyenesen kap hozzáférést egy működőképes játékhoz, mikro-tranzakciókat kell fizetnie a további tartalmak eléréséért. Ily módon, illetve a hirdetések játékba való integrálásával jut bevételhez a vállalat a freemium modell esetében.

– Jelenleg a Playrix leghíresebb játékai a Gardenscapes, Homescapes, Township, Fish-dom és a Wildscapes. Aki szokott mobiljátékokkal játszani, az jó eséllyel találkozott már ezekkel.

Egy-egy ilyen projekten, méretétől függően, negyventől kezdve akár több száz tagot is számláló csapat dolgozhat – állítja a tesztelőcsapat vezetője, hozzátéve, a fejlesztés első napjától átlagosan két éven belül kerül egy játék a virtuális polcokra.

A játéktesztelés sokoldalú feladat

Norbert feladata, hogy a játék megjelenése előtt megtaláljon minden hibát (angolul bug-ot), ezt jelezze a programozóknak, hogy azok kijavíthassák.

– A tesztelés egy nagyon sokoldalú feladat, és a közhiedelemmel ellentétben a tesztelők elsődleges célja a játékon belüli hibák megelőzése, mintsem azok utólagos megtalálása. A játékfejlesztés több szakaszból áll, és általában nagyon gyors tempójú munka. Ezért is nagyon fontos, hogy a fejlesztőcsapat előre fel tudjon készülni az esetleges fejlesztésbeli nehézségekre, és itt jönnek képbe a tesztelők. Mi vagyunk azok, akiknek a játék minden egyes részét ismernünk kell, és még mielőtt a játék játszhatóvá válna, el kell készítenünk a tervet, ami alapján a játék minden részét átnézhetjük anélkül, hogy bármi felett is átsiklanánk – mesél Norbert a munkájáról, amelyet jelenleg a járvány miatt zágrábi otthonából végez.

– A horvát főváros Budapesthez képest nagyon „békés”, mivel sokkal kevesebb ember lakja. Az egyetlen hátránya az itteni életnek az, hogy senkivel nem tudok az anyanyelvemen beszélni. Hazalátogatni a koronavírus előtt is csak évente két-három alkalommal tudtam, most viszont a lezárások miatt idén egyáltalán nem sikerült hazamennem. Remélem, 2021 ebből a szempontból szerencsésebb lesz majd – mondta Norbert. 

Szerencsésnek tartja magát, hogy a videojáték-iparban dolgozhat, amivel gyerekkori álma vált valóra. Minden munkanapjára új kihívásként tekint, szabadidejében programozni tanul, és nagy örömét leli saját videojáték-projektjében, amelyről, reméljük, még hallani fogunk a jövőben.