Halkereskedés nyílt Hercegszőlősön

0
327

A szőlősi halboltot egy csúzai fiatal pár nyitotta, s már a legelején kiderült, jó ötlet volt, hiszen halat kevesen árulnak a környéken, viszont szinte mindenki fogyasztja, a halpaprikás régiónk legnépszerűbb ételei közé tartozik.

Siflis Andreával, az üzlet vezetőjével beszélgettünk múlt héten a hercegszőlősi halboltban, amely a falu központjában, a körforgalomnál található. Épphogy csak megkezdődött a munkaidő, a kevesebb, mint egyórás ott-tartózkodásunk alatt sok vásárló tért be, a legtöbben élő pontyot vettek.

– Azért nyitottuk meg párommal a boltot, mert úgy gondoltuk, szükség lesz rá, hiszen a közelben nincs sok halkereskedés – mesél a kezdetekről Andrea, amikor tud ránk időt szakítani két vásárló között.

Siflis Andrea

A magyar vevők örülnek, hogy anyanyelvükön szolgálja ki őket.

Andrea megjegyezte, bár sokan nem hallottak még boltjukról, mégis elégedettek a forgalommal, egyhónapos működésük alatt bebizonyosodott, hogy valóban jó ötlet volt az üzletnyitás. Sok helyi vásárló fejezte ki örömét, hogy többé nem kell Pélmonostorra mennie halért.

A szőlősi üzletben édesvízi és tengeri, élő és fagyasztott hal is kapható. Az élő pontyot Magyarországról szerzik be, jóval olcsóbban, mint amennyiért nálunk kapható, ezért elérhető áron tudják árulni, kilója 27,99 kúnába kerül, és a vásárlók kérésére meg is tisztítják a halat.

A fiatal üzletvezetőtől megtudtam, a nyitás nem volt zökkenőmentes, az anyagi feltételek mellett számos előírásnak kellett megfelelniük, ezek között szerepel például, hogy a helyiség belső falait csempének kell borítania. Az üzlethelyiséget bérlik, ezenkívül be kellett szerezniük a halbolthoz nélkülözhetetlen eszközöket, az élőhalak tárolására alkalmas medencét, hűtőt, mérlegeket, szekrényt stb.

Felmerült a külföldre költözés lehetősége is

Az üzletet együtt nyitották párjával, akinek ez csupán másodállása, főállásban építkezési vállalkozó.

Nagyobb halrendelésekkor mindketten dolgoznak, de általában Andrea áll az eladópult mögött.

– Miután befejeztem a középiskolát, bolti eladóként dolgoztam. Előző munkahelyem nem igazán vált be, ezért sokszor felmerült a külföldre költözés lehetősége. Mivel páromnak jól működő cége van, mégsem szerettünk volna elmenni innen. A halbolt nyitásával minden gond megoldódott, én is dolgozom, és jó érzés, hogy a saját magam ura vagyok – állítja Andrea, hozzátéve, ez nem azt jelenti, hogy el lehet „lazázni” a munkát, sőt, inkább arra ösztönzi, hogy még lelkesebben dolgozzon.

– Reggel héttől délután kettőig vagyunk nyitva, de telefonon állandóan elérhetők vagyunk, és munkaidőn kívül is szívesen kiszolgáljuk a vásárlókat. Nagyobb halrendelés esetén van, hogy éjjel is halat tisztítunk – mondja Andrea.

Jók az eddigi tapasztalatok

Amikor a jövőbeli tervekről érdeklődtem, elmondta, egyszer talán Csúzán, a házuk közelében is nyitnának halboltot, de ez még igencsak távoli ötlet.

Egyelőre arra összpontosítanak, hogy minél sikeresebben vezessék a hercegszőlősi boltot. Andrea megjegyezte, egyelőre optimisták lehetnek, hiszen ha már a kezdet kezdetén is jól működik, bízhatnak benne, hogy ennél még jobb lesz.

Mi pedig, hogy ne tartsuk fel őt munka közben, elköszöntünk, mert újabb vásárlók érkeztek, hogy megvegyék a halpaprikásba valót.