Hagyományok háza Horvátországban is

0
356

A Hagyományok Háza Hálózat Magyarország több megyéjében is működik, valamint Kárpátalja (Ukrajna), Erdély (Románia), Vajdaság (Szerbia) és a Felvidék (Szlovákia) területén. A hálózat horvátországi bővítésével kapcsolatban találkozott Kelemen László, a Hagyományok Házának igazgatója múlt héten a HMDK vezetőivel.

A Hagyományok Háza mint a Kárpát-medencei néphagyomány átörökítésének kiemelkedő jelentőségű nemzeti kulturális intézménye 2017-ben elkezdte a határon túli hálózatosodás megszervezését és a megyei feladatellátás kiterjesztését. Ezzel a budapesti székhelyű intézmény immár Magyarország határain belül és azokon túl is megkezdte hálózatának kiépítését a népművészeti munka megerősítése, a néphagyománnyal foglalkozó közösségek segítése érdekében.  Hagyományok Háza Hálózatot hoztak létre Magyarország több megyéjében, valamint Kárpátalja (Ukrajna), Erdély (Románia), Vajdaság (Szerbia) és a Felvidék (Szlovákia) területén.

A Hálózat horvátországi bővítésével kapcsolatosan találkozott Kelemen László, a Hagyományok Házának igazgatója és munkatársai – Varga Csaba és Vörös Zsuzsanna, valamint Juhász Gyula a vajdasági HH Hálózattól – a múlt héten a HMDK vezetőivel a pélmonostori HMDK-székházban. A küldöttségnek Jankovics Róbert, a HMDK elnöke számolt be a horvátországi magyarság helyzetéről, és tájékoztatta őket a HMDK közművelődési és hagyományőrző tevékenységéről. Kelemen László vázolta a Hagyományok Háza Hálózat működését, céljait, azokat a területeket, tevékenységeket, amelyekkel segíteni tudják a magyar hagyományok megőrzését Horvátországban.

A tevékenységek a rendezvényszervezés, a gyűjteményezés és az élő hagyományátadás (képzések) területein folynak. Ennek köszönhetően remélik elérni a már meglévő néptáncos-népzenei-kézműves kezdeményezések hosszú távú megerősítését. Cél továbbá a máshol tárolt, de a régióból származó gyűjtések összegyűjtése és visszajuttatása, betagozódása az intézményben kialakított adatbázisba, valamint a „fehér foltok”, a gyűjtésileg még nem felfedezett, de néprajzilag, népzeneileg még értékes területek feltérképezése és az ottani gyűjtések megszervezése.

Arról is szó esett, hogy elindult az akkreditált képzések, továbbképzések, tanfolyamok szervezése a helyi közművelődési szakemberek és pedagógusok számára. Folyamatban van az OKJ-s, mesterséget adó képzések indítása a kézművesség területén és a gyerekprogramok megszervezése, bővítése, amelyek közül többet Horvátországba is kihelyezhetnek.

A találkozón részt vett Matijević Olivér és Prosszer Horvatin Szanella, a HMDK ügyvezető elnöke és titkára, Cserepes Zoltán, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület elnöke, Micheli Tünde, az Új Magyar Képes Újság főszerkesztője, a HMDK-s kulturális rendezvények koordinátora is.

A pélmonostori munkamegbeszélés után a Hagyományok Háza delegációja Jankovics Róbert kíséretében ellátogatott az eszéki magyar iskolaközpontba, ahol Andócsi János igazgatóval és Pálinkás Krisztiánnal, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma irodavezetőjével tárgyaltak.

– Kelemen László igazgatónak és munkatársainak bemutattam intézményünk oktatási és közművelődési tevékenységét. A Hagyományok Háza Hálózathoz kapcsolódva végre megkaphatná azt a funkciót is a magyar központ, amely 1999 óta járna neki – mondta Andócsi János, az eszéki magyar iskolaközpont igazgatója.