Hagyományápoló közösségépítés

0
282

Szentlászlón az elmúlt években több régi hagyományt is újraélesztettek. Ismét van farsangi felvonulás és bál, májusfa-kitáncolás, és az egykori aratóünnepség mintájára az utóbbi években már többnapos falunapot tartanak. A hét végén első alkalommal pedig téli hagyományokat elevenítettek föl.

A hagyományőrzés mellett közösségépítő szándékkal tartottak a hét végén a szlavóniai téli hagyományokat felelevenítő rendezvényt a szentlászlóiak a vadászház udvarán, ahol már a délelőtt folyamán sokan megfordultak.

– Ez az első közös disznótor, amely kiváló alkalom az emberek számára a találkozásra, társalgásra, szórakozásra, de a hagyományok felelevenítésére is. Hiszen így, ebben a formában már egyre kevesebben disznótoroznak – mondta Kelemen Dezső, a HMDK szentlászlói alapszervezetének az elnöke, az esemény főszervezője, aki hozzátette azt is, céljuk továbbadni a hagyományos disznótori szokásokat, az ételek elkészítésén át a közös munka után megérdemelt vacsoráig. Szerinte szintén fontos volt, hogy egy rendezvény erejéig újra összehozták a településen működő összes civil szervezetet, amelyeknek a tagjai örömmel vettek részt az eseményen.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából valósították meg.