Ha lódarazsakkal gyűlik meg a bajunk, hívjunk szakembert!

0
107

Lakóhelyünk rovarvilágának „nagyágyúi“, a lódarazsak azokból is rémületet váltanak ki, akik nem allergiásak a darázscsípésre és nem irtóznak túlzottan az ízeltlábúaktól. De mit tegyünk, ha a mi padlásunkban, fészerünkben raktak fészket a lódarazsak? Magánakció helyett ajánlatosabb szakemberhez fordulni, ilyen feladatot lát el Marko Barčan, aki a hercegszőlősi tűzotlóság keretében specializálódott lódarázsirtásra.

Marko főállásban sofőrként dolgozik, az eszéki HMOM Központ iskolabuszával szállítja a gyerekeket. Emellett aktívan részt vesz a hercegszőlősi önkéntes tűzoltószervezet munkájában, jelenleg parancsnoki szerepkörben.  

– A barátaim révén lettem tűzoltó, majd idővel, a rendszeres aktivitásnak, gyakorlásnak és versenyeken való részvételeknek köszönhetően  „részemmé vált“ ez a tevékenység – mesél Marko tűzoltói elhivatottságáról.
A tűzoltó-egyesület kezdeményezésére részt vett egy képzésen, melyen a lódarázsfészkek eltávolítására specializálódtak. A rovarok elleni harcban a lódarázsirtás a legveszélyesebb feladat, amihez bizony szakemberre van szükség, nem érdemes tapasztalatlanul nekiállni. Marko és kollégája rendszeresen kapják a segélyhívásokat, számos sikeres akció van a hátuk mögött.

- Reklám -

– Minden beavatkozás más és más, ami függ a környezettől és a fészek elhelyezkedésétől is. Volt olyan esetünk, hogy föld alatt leltünk a darázsfészekre, de általában padlásterekben, öreg fészerekben, odvas fákban, garázsokban szeretnek fészket rakni a lódarazsak. Ezek általában szűk helyek, ahol nem férünk el ketten, így a legtöbb esetben egyetlen tűzoltó kénytelen felvenni a harcot a dühös darázsraj ellen – mondja Marko.

A terepre mindig két tűzotló megy ki a szükséges felszerelésben: védősisakot, tűzoltóruhát és méhészfelszerelést viselnek. Fontos a réteges öltözködés is – állítja –, mert a darazsak könnyedén megtalálhatják azokat a gyenge pontokat, ahol beléjük szúrhatnak centis fullánkjukkal.

– A lódarázsfészek eltávolítása állandó veszéllyel jár, tudni kell ugyanis, hogy egyetlen lódarázscsípés halálos lehet az ember számára – hangsúlyozta.

A beavatkozás szigorú feltételek mellett zajlik

Megérkezésükkor az objektum tulajdonosát beküldik a lakásba zárt ajtók és ablakok mögé, sőt még a lámpákat is lekapcsoltatják a helyszínen. A fészek eltávolítására kizárólag éjszakai órákban kerül sor, amikor a teljes raj „otthon” tartózkodik, ekkor a leghatásosabb a művelet. 

Arra az esetre, ha valamelyiküket megcsípné egy darázs, adrenalininjekciót is tartanak maguknál.

– A tavalyi évben kb. húsz bevetésen voltunk. Fontos megjegyezni, hogy kizárólag lódarazsak eltávolítását vállaljuk, darazsakét nem, a méhek pedig védettek, azokat nem is szabad bántani. Ha valakinek meggyűlik a baja a lódarazsakal, semmiképpen se álljon neki saját maga megoldani a problémát, biztonságosabb segítséget kérni, ha nem is szakértőt, de legalább olyan embert, akinek van tapasztalata e téren – hívja fel olvasóink figyelmét Marko.

Aki tehát ilyen panasszal élne, a 112-es központi telefonszámot érdemes hívnia, ahonnét a legközelebbi egységet kapcsolják. A központ napi 24 órában elérhető, a beavatkozás pedig díjmentes.