Ha Laskó, akkor paprikafesztivál…

Tömeges részvétel és kiváló minőségű paprikák az idei rendezvényen

569

Pikáns fűszerezésű ételek, kirakodóvásár, minőségi paprikakínálat, halfőzőverseny, színvonalas kultúrműsor és rengeteg résztvevő – ezek jellemezték a 11. Laskói Paprikafesztivált, amelyet a hétvégén tartottak meg.

Országos viszonylatban a Drávaszögben van a legnagyobb hagyománya a paprikatermesztésnek. A régi magyar nevén vörös törökbors gasztronómiánk szerves részét képezi, a halpaprikás, csípős kolbász és a kulen elképzelhetetlenek lennének kedvelt fűszernövényünk nélkül. Arányait tekintve Laskón termelnek a legtöbben paprikát, éppen ezért határoztak úgy a laskóiak, a falu civil szervezetei – a Fácán Vadásztársaság, a Laskói Ifjúsági Egyesület, a helyi HMDK-alapszervezet, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület, valamint a tűzoltó-egyesület –, hogy falunapi rendezvényüket a paprika jegyében fogják megtartani.

– Baranyában a paprikatermesztésnek nagy múltja van, különösképpen Laskón. Ezt tükrözi a kirakodóvásárunk is, sok helyi termelő eljött, 40 stand mögül kínálják portékáikat – mondta el lapunknak Munk Erik, a laskói HMDK-alapszervezet és az ifjúsági szervezet elnöke, a program főszervezője.

Hozzátette, a járványhelyzetre való tekintettel a standok és a halfőzőverseny nevezőinek számát is korlátozták, de ennek ellenére is rengeteg résztvevője volt az idei paprikafesztiválnak. Köszönetet mondott mindenkinek, aki az idei rendezvényt segítette, támogatta, külön kiemelte Forjan Renátát, a  Bellyei Turisztikai Egyesületének vezetőjét.

Kirakodóvásár és széleskörű gasztronómiai kínálat

A kirakodóvásár az esemény mindkét napján, szombaton és vasárnap is várta a vásárlókat. A standok mögül többségében fűszerpaprikát és egyéb paprikatermékeket árultak. Itt találkoztunk a 72 éves Ferenc Rózsa nénivel, aki 50 éve foglalkozik paprikatermesztéssel. Minden évben részt vesz a paprikafesztiválon, a stand mögött ma már az unokái állnak.

– Azt gondoltuk, hogy a járvány miatt kevesebben lesznek, de kellemesen csalódtunk, mint ahogy a forgalmat illetően is – mondta Rózsa néni, hozzátéve, unokái szombat délutánig 50 kilogramm paprikát adtak el.

A paprikatermékeken kívül sokféle kézműves árut is kínáltak, de a gasztronómiai választék is nagy volt: lángos, kürtőskalács, sütemény, bor gazdagította az ételkínálatot. Aki valami „komolyabb” ételfogásra vágyott, annak a vadászok standjánál kellett sorba állnia.

Jankovics: „A fesztivál legnagyobb eredménye, hogy sikeresen ötvözi a gazdasági tevékenységet és a hagyományőrzést”

A szombati kultúrműsorban a szervezők a környék magyar népi tánccsoportjainak adtak bemutatkozási lehetőséget. Ünnepélyes megnyitó is volt, melyen részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, a HMDK elnöke, Gárdos Béla eszéki magyar konzul, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, Goran Ivanović parlamenti képviselő, Željko Cickaj és Varga Gábor, a Bellyei járás elöljárója és elöljáró-helyettese, valamint Srećko Tatarević, a Bellyei Járási Tanács elnöke. Elsőként a házigazda, Munk Erik köszöntötte a résztvevőket, majd néhány díszvendég vette át a szót. 

Jankovics Róbert beszédében gratulált a laskóiaknak a színvonalas szervezéshez. Elmondta, jelen volt az első paprikafesztiválokon is, amikor még számos nehézségbe ütközött a program megvalósítása.

– Büszkék lehetünk rá, hogy ez a rendezvény is ilyen magas színvonalúvá vált néhány év alatt – mondta Jankovics Róbert, hozzátéve, számos más területen is sikereket ért el közösségünk, ami elégedettséggel tölthet el bennünket. A sikerek között említette a kopácsi óvoda átadását, amire szintén ezen a hétvégén került sor. A paprikafesztivál legnagyobb eredménye – hangsúlyozta –, hogy a gazdasági tevékenységet és a hagyományőrzést, melyek magyarságunk megmaradásának alappillérei, egy rendezvényben sikerült ötvözniük a szervezőknek.

A megnyitó után a művészeti csoportok követték egymást a színpadon: az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport, a Várdaróc Kultúregyesület két gyermektánccsoportja, a Csárdás ifjúsági és a Hajnalcsillag gyermektánccsoport Csúzáról, a Csillagszemű tánccsoport Pélmonostorról, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület gyermektánccsoportja,  a Verőce-Dráva Menti Megyei Magyarok Közösségének kórusa, a dežanovaci magyar egyesületünk táncosai, a dályhegyi Petőfi Sándor MKE együttese és a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület népi táncosai.

Kiváló minőségű fűszerpaprikák versenyeztek

Ezúttal is sort kerítettek a fesztivál keretében fűszerpaprika-minősítő versenyre. A bírálóbizottságban az eszéki egyetem szakemberei mellett részt vett Szabó Attila, a HMDK Gazdakör elnöke is, ő volt az eredményhirdetés moderátora. Elmondta, a zsűrizés során a fűszerpaprika színét, illatát, ízét vizsgálták. Valamennyi minta kiváló minőségű volt, az előző évekhez képest is kimagasló volt az idei.

Az erős „kategóriában” két első helyezettet is választottak, József István és Kelemen József paprikája is „dobogós” lett, Thomajer Béla második, Ferenc Rózsa pedig harmadik helyezést ért el.

Az édespaprikák közül József Istvánét értékelték legjobbnak, Vásárevics Juliannáé ezüstérmes lett, a harmadik helyen pedig ketten – Kelemen József és Majerhof Margit – végeztek.

Halfőzőverseny

A fesztivál keretében rendezik meg minden évben a Baranya Kupa elnevezésű megyei szintű halpaprikásfőző-versenyt, melyre általában több mint száz csapat jelentkezik. Idén a járványhelyzet miatt 60-ra korlátozták a benevezők számát, közülük a harminc legjobb halétel készítője jutott a vasárnapi döntőbe.

Munk Eriktől megtudtuk, a laskói versenyen az eredeti drávaszögi recept szerint készült halpaprikást osztályozza a zsűri, melynek összetevői a hal, víz, fűszerpaprika, só és hagyma.

Az idei versenyre sok szlavóniai vendég is érkezett, Slavonski Brodból, Velika Kopanica, Jarmina és Valpovo településekről, Eszékről, de pécsi nevező is volt. Várdaróci halfőzőnek sikerült elnyernie az első helyezést, Molnár Róbert lett az év bajnoka. Őt követte Micheli Zsolt, Molnár László (a HMDK kopácsi alapszervezete), Ivan Mumlek, és végül Nikola Rauški, akik szintén aranyérmes halételt készítettek.

A paprikafesztivált többek között a HMDK, a Bethlen Gábor Alap, a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bellyei járás, Eszék-Baranya megye, az Eszék-Baranya megyei Turisztikai Egyesület, valamint a Bellyei Turisztikai Egyesület támogatta.