Gyurcsány elvenné a szavazati jogot a határon túli magyaroktól

Gyurcsány Ferenc kezdeményezését a HMDK is elítéli

0
337

A Demokratikus Koalíció (DK) aláírásgyűjtést indított annak érdekében, hogy ne szavazhassanak azok a magyar állampolgárok, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke a DK budapesti nagygyűlésén. Gyurcsány kijelentésével egyértelműen azokra a határon túli magyarokra gondolt, akik a könnyített honosításnak köszönhetően jutottak magyar állampolgársághoz.

A bukott egykori miniszterelnök akcióját minden magyarországi és külhoni politikai párt elítélte. A kormánypártok szerint Gyurcsány és a baloldal illegális bevándorlók „tömegeit” telepítenék be Magyarországra, de közben készek bármikor a „magyarok ellen fordulni és gyűlöletkampányt kezdeni”.

Gyurcsány Ferenc kezdeményezését a HMDK is elítéli

Jakab Sándor HMDK-elnök szerint Gyurcsány Ferenc felvetése egyértelműen elítélendő, és szokatlan, hogy egy politikus arra kéri állampolgártársait, hogy ne éljenek törvény adta jogaikkal. Hiszen jogi szempontból nem létezik kétféle állampolgárság, ezért Gyurcsány elképzelései nonszenszek. Jakab szerint a volt miniszterelnök csupán politikai hasznot akar húzni az ügyből, mivel jól tudja, hogy a külhoni régiókban az általa vezetett párt nem igazán jutna szavazathoz.

Nyilatkozat Gyurcsány Ferenc pártjának

aláírásgyűjtési akciójáról

Közösségünk megdöbbenéssel értesült a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció által indított, a határon túli magyarok szavazati jogának megvonását célzó aláírásgyűjtési akcióról.

A horvátországi magyarság az utóbbi évszázad közösségünket megtizedelő borzalmas megpróbáltatásai ellenére mindig is az egyetemes magyar nemzet részének érezte magát. Ezért számunkra még véletlenül sem mindegy, hogy mi lesz a jövő évi anyaországi választás kimenetele, és az sem, hogy milyen kormánya lesz Magyarországnak. Olyan, amelyre az elkövetkezendő sorsdöntő években számíthatunk, vagy olyan, amelynek szükségtelen teher leszünk.

Mi, horvátországi magyarok abban vagyunk érdekeltek, hogy aki ilyen ás hasonló álláspontot képvisel, ne kerülhessen döntéshozatali pozícióba a magyar parlamentben.

Ennek érdekében fogunk cselekedni 2018 áprilisában is.

Pélmonostor, 2017. november 3-án

Jankovics Róbert,
a horvátországi magyarság  parlamenti képviselője

 

Gyurcsány Ferenc már 2004-ben is megtagadta nemcsak a horvátországi magyarságot, hanem az összes olyan magyart, aki a határokon túlra szorult, így nem véletlen, hogy a bukott miniszterelnököt nemigen fogadták határon túli vezetők az elmúlt években.
Gyurcsány Ferenc utoljára 2012-ben járt horvátországi magyarok körében, amikor Pélmonostoron Juhász Sándor MESZ-elnök, Sipos Živić Tünde, Eszék-Baranya megye magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke és Ágh Izabella, a Pélmonostor MKE jelenlegi elnöke fogadták.