Füstmentesen, két keréken szép az élet…

155

A kopácsi Kettős László hetente tesz meg kerékpáron kisebb körutakat a Drávaszögben, és havonta távolabbi, száz kilométeres túrákat is szervez. Hatvanéves kora felett vált élete részévé ez a fajta mozgáskultúra, ami pozitív hatással van testi-lelki egészségére.

Hazánkban is évről évre egyre nagyobb divat a kerékpározás, melynek funkciója nagyszüleink kora óta teljesen átalakult. Míg régen azért ültek kerékpárra, mert nem volt lehetőségük mással közlekedni, addig ma már sokkal inkább hobbinak, sportnak, trendnek számít e tevékenység, a tudatos, környezetkímélő közlekedés és az egészséges életmód részeként.

Nálunk, vagyis Baranyában és Szlavóniában is biciklisek lepik el az utakat tavasztól őszig, sokan kis lobogó zászlócskákkal jelzik, hogy Európa melyik országából érkeztek egészen idáig többnapos, hosszú túrájuk keretében. Útközben megállnak vendéglőinkben, szállásadóinknál éjszakára – így az idegenforgalmunknak is jót tesz e szenvedély. Az idevalósiak közül sem mindenki csak azért ül biciklire, hogy a boltba menjen kenyérért.

Az egészséges életmódra törekvés motiválta

A kopácsi Kettős Lászlóval általában azokon a kultúrműsorokon szoktam összefutni, ahol fellép az Alfalusi Vegyes Kar is, melynek ő is oszlopos tagja. Júliusban viszont a nagyharsányi Ördögkatlan Fesztiválon találkoztunk vele, ahova kerékpárral érkezett. Tudtam, hogy ő is hódolója a kétkerekes sportnak, hiszen Csúzán is láttam már biciklivel, de miután egy ilyen – kerékpáros mércével – távoli helyszínen találkoztunk, már akkor említettem neki, szeretnék vele interjút készíteni e témában, melyre most került sor.

László elmondta, fiatalkorában távol állt tőle minden sporttevékenység, sem a foci, sem a horgászat nem foglalkoztatta, amelyek pedig általában kedvelt sportoknak számítanak közösségünk férfitagjai körében.

– A kerékpározás iránt akkor kezdtem érdeklődni, amikor kiépültek a bicikliutak vidékünkön, s ezáltal sokkal biztonságosabbá vált ez a fajta mozgás- vagy közlekedéskultúra. Ami pedig a személyes indíttatást illeti, túlsúllyal küzdöttem, így a sikeres diéta, illetve az egészségesebb életmód is motivált – mesélt a kezdetekről László.

Egyik napról a másikra szokott le a dohányzásról

Az egészséges életmód irányába a kezdő lépéseket egyébként már tizenhat évvel ezelőtt megtette, amikor is úgy döntött, hogy leszokik a dohányzásról. Noha azelőtt napi négy dobozzal is elszívott, sikerült egyből felhagynia a cigizéssel, ma már az sem zavarja, ha a környezetében dohányoznak.

– Úgy gondolom, a dohányzásról való leszokás elhatározás kérdése, s nekem nem esett nehezemre kitartanom a döntésem mellett. A biciklizésre is kihívásként tekintettem, tesztelni akartam, mit bír az ember hatvan év felett, s úgy érzem, erőm teljében vagyok. Azelőtt sokat hátráltatott a dohányzás, most pedig jól érzem magam, s ehhez nagyban hozzájárul a testmozgás is – tudtuk meg a kopácsi kerékpárostól.

Száz kilométeres túra havonta

Négy évvel ezelőtt vette a biciklijét, és három éve teker sportszerűen. Ez azt jelenti, hogy hosszabb utakat is megtesz két keréken, pusztán a biciklizés kedvéért, de néha a munkába is azzal jár.

– Dárdán dolgozom, ha tehetem, akkor oda is kerékpárral megyek. Rendszeresen teszek meg kisebb, 50 kilométeres körutakat Laskóig, Csúzáig, majd vissza, Kopácsra. Ezenkívül havonta legalább egyszer szervezek magamnak nagyobb, 100 kilométeres kerékpártúrát. Ezek általában egynapos kiruccanások a magyarországi Harkányba, Nagyharsányba vagy Bajára, de voltam már Belišćén is. Többnyire egyedül megyek, de a hosszabb utakra néha egy barátom is velem tart – mesélte László. 

Az útra általában nem visz mást, csak egy váltóruhát és ásványvizet – egyebekre nincs is szüksége. Útközben gyakran megáll pihenni és nézelődni, de, mint mondta, így sokkal többet lát az ember, mint amikor autóval robog végig az úton.

– Mindegyik utam emlékezetes, de talán a bajai utak a legjobbak, mert hosszú szakaszon a Duna mellett haladunk. A bajai halásznapokra szoktunk menni, ami júliusban van. Az idei azért volt különleges, mert ott is aludtunk a fesztivál kedvéért – tudtuk meg Lászlótól.

Nyugdíjas korában még többet biciklizik majd

Más rendezvényekre is két keréken jár, összeköti a kellemest a hasznossal, vagyis közben még spórol is, hiszen a bicikli csak először volt jelentősebb befektetés számára, azóta viszont nem kell mást tennie, csak hajtania a pedálokat. De az anyagi előnyöknél is fontosabb, hogy sokkal jobban érzi magát a bőrében, amióta kerékpározik, és az is jó érzéssel tölti el, hogy teljesíteni tudja kitűzött céljait.

Mint mondja, biciklizne többet is, ha ideje engedné, de tervezi már, hogy többet szentel majd kedvtelésének, ha nyugdíjba megy.

Tervei között szerepelnek hosszabb, többnapos utak – például Dunaújváros, ahol meglátogatná egy ismerősét, de végigbiciklizné az esztergomi zarándokutat is, amelyhez már kivette a zarándokútlevelet.