Füle: a 23. fejezet a legnagyobb kihívás Horvátország számára

317
bf-fule

Horvátország az Európai Unióval (EU) folytatott csatlakozási tárgyalások utolsó szakaszához érkezett ugyan, de még mindig van jó néhány akadály, amelyeket le kell küzdenie – mondta Stefan Füle uniós bővítési biztos múlt héten Zágrábban.

Ivo Josipović köztársasági elnök az uniós biztossal való találkozó után sajtótájékozatón elmondta, hogy az igazságszolgáltatás, a hágai nemzetközi törvényszékkel való együttműködés, illetve a szabadpiaci verseny jelenti azokat a területeket, amelyeken még további erőfeszítéseket kell Horvátországnak vállalnia – írta a Vjesnik c. napilap.

Füle elismerően nyilatkozott az ország haladásáról, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még számos kihívás áll Zágráb előtt: a két kiemelt terület, az igazságszolgáltatás és a versenypolitika megreformálása mellett például a korrupcióval és a szervezett bűnözéssel való leszámolás. Füle a Jadranka Kosor miniszterelnökkel tartott megbeszélések után azt is elmondta, meggyőződése, hogy Horvátországban megvan a politikai akarat és képesség is ahhoz, hogy rövid határidőn belül az EU 28. tagállamává váljon. Kosor arról tájékoztatta a bővítési biztost, hogy a napokban elfogadták a 2011-es költségvetést, és megegyeztek a központi szakszervezetekkel is. Szerinte ez nagyon fontos a csatlakozás befejező fázisát illetően. Hozzátette azt is, decemberben három fejezetet zárhatnak le, a legutolsót, a 23.-at pedig jövőre, és ahogy azt eredetileg tervezték is, még ugyanebben az esztendőben alá lehet írni a csatlakozási szerződést is.