Friss kolbászt, stifoldert sokan a Bencze-féle hentesüzlet standjáról vesznek

0
244
Bencze Viktor

A harkányi Bencze Viktor öt éve árulja füstölt hústermékeit az eszéki piacon. Magyaros ízeik a horvát és a magyar vásárlók körében is népszerűek.

Néhány hete a magyar árusokkal készítettünk interjút az eszéki piacon, és ezúttal is megálltunk a Bencze-féle hentesüzlet standja előtt. Nemcsak azért, mert a füstölt kolbász, kulen (vagy ahogy Magyarországon nevezik, stifolder), disznósajt (vagy ahogy mi mondjuk, svargli) ínycsiklandó illata a reflexeinkre gyakorol hatást, hogy korgó gyomorral arrafelé vegyük az irányt, hanem mert a tulajdonos, Bencze Viktor mindig szívélyesen fogad bennünket, úgy, mint régi ismerősöket, pedig csak néhány alkalommal találkoztunk.

Legkelendőbb a kolbász, sonka, szalonna…

Öt éve árusít az eszéki piacon, itteni ismerőseik javaslatára terjeszkedtek Horvátország felé.

– Szinte naponta jövök az eszéki piacra, de heti három-négy alkalommal biztosan. Elégedett vagyok az itteni forgalommal, magyarok is, horvátok is megfordulnak nálam, nagyon szeretik a termékeinket – mondja Viktor.

Legkelendőbb a kolbász, a sonka, a szalonna, de népszerű a házi virslijük, a disznósajtjuk és a véres hurkájuk is, amit az itteni vásárlók leginkább rizses véres hurkaként ismernek, Viktor viszont inkább gerslivel (árpagyöngy) készíti, úgy állítólag sokkal finomabb.

Kérdésemre, vannak-e ízlésbeli különbségek a két vásárlói kör között, elmondta, az itteni vevőknek nem volt kellően csípős a csípős kolbászuk, ezért idővel még erősebbre fűszerezte, ami viszont ma már népszerű a harkányi piacon is.

Saját alapanyagokat használnak fel

A hentesüzletükben saját tenyésztésű jószág húsából készült termékeket kínálnak, házi fűszerpaprikával és fokhagymával, de minden egyéb fűszer kiváló minőségű, ez nélkülözhetetlen az elsőrangú termékekhez, melyek mesterséges adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaznak.

– Oda kell figyelni az alapanyagra, de természetesen az elkészítés módja, az érlelésre szánt idő is fontos a minőséghez – hangsúlyozza Viktor, megjegyezve, olcsóbb, ipari kolbász is megtalálható a polcaikon, mert vannak, akiknek ez áll közelebb a pénztárcájukhoz. Természetesen olyan vevőkörük is van, akik a minőséget részesítik előnyben.

Már a dédapja is készített füstölt árut

Viktor a hentesüzletbe beleszületett, már dédnagyapja is készített füstöltárut. Komolyabb feldolgozó üzemet édesapja nyitott. Számos magyarországi piacon is megfordulnak. A vállalkozásban dolgoznak szülei és felesége is. Hogy gyerekeik egyszer beszállnak-e a bizniszbe, elképzelhető, bár – mondja Viktor – a hentes szakma nem egy leányálom, különösen akkor nem, ha hozzávesszük az állattenyésztést is, a jószággal állandóan foglalkozni kell.

A családi vállalkozás bővítésére természetesen van számos ötlete és lehetősége, a tengerpartról hetente kap rendelést, ami jó üzlet lenne, viszont akkora mennyiség előállításához egyelőre nincs meg a kapacitása. A meglévő piac egyelőre megfelel a termelőképességüknek, mondja a harkányi hentesmester. Ha valakinek felkeltettük az érdeklődését a Bencze-féle hentesüzlet termékei iránt, csütörtöktől szombatig biztosan megtalálhatják Viktort az eszéki központi piacon.