Folytatódnak a milliós építkezések

463

Tavaly adták át a dályhegyi és a szentlászlói kultúrotthont, a laskói Ifjúsági Otthont és a pélmonostori Magyarok Otthonát. A HMDK-vezetőség ígéretéhez híven idén is folytatódnak a milliós beruházások. Jól haladnak a sepsei magyar ház renoválásával, a várdaróci tájház környéke is tovább szépül, Bellyén épül a háromszintes médiaközpont. A laskói ifjúsági otthon mellékhelyiségei is megújultak, és végre a kórógyi művelődési ház felújítása is megkezdődött. Hamarosan pedig az eszéki magyar iskolaközpont kollégiumának az építése is elkezdődhet.

A HMDK közbenjárásának köszönhetően horvát és magyar állami támogatásból az idén is több nagyberuházás valósul meg, további magyar közösségek számára fontos épületek újulnak meg, és újak is épülnek.

Sepse: jól haladnak a munkákkal

A HMDK sepsei alapszervezete tagjainak régi álma vált valóra, amikor 19 éves működés után tavaly saját székházat vásárolhattak. Az épületen több hónapja folynak a munkálatok, amelyekkel jól haladnak. Az, hogy egyelőre a belső helyiségeket nem tudják használni, még nem gátolja meg őket abban, hogy összejöjjenek, a múlt hétvégén az épület hatalmas telkén található gyümölcsfákat és a szőlőt metszették meg.

– Bort is szeretnénk készíteni, erre van is lehetőség a székhelyhez tartozó pincehelyiségben – tudtuk meg Prosszer Horvatin Szanellától, az alapszervezet alelnökétől, aki hozzátette, hogy Ádám Rózsa egy prést és egy darálót is adományozott az egyesületnek, így a szőlőfeldolgozáshoz már az eszközök is gyűlnek lassan.

Laskó: a közösségi élet központja az ifjúsági otthon

A tavaly átadott felújított laskói Ifjúsági Otthon ismét a közösségi események központi helyszínévé vált, számos programra, összejövetelre, ülésre is sor került az épületben, amelyen azóta is több mindent korszerűsítettek.

Munk Erik, a laskói HMDK és az Ifjúsági Egyesület elnöke elmondta, hogy a mellékhelyiségeket is teljesen felújították. A szigetelést és a tetőcserét is megcsinálták, a férfi és női mosdó is teljesen megújult, de a konyha is. Megépült a színpad is, és a gázfűtést is bevezették.

– Most már csak kisebb belső munkálatokra lesz szükség, hogy minden igénynek megfelelő közösségi épületünk legyen. Természetesen ezzel még nincs vége a felújításnak, hiszen az épület körüli területet is szeretnénk rendbe hozni, a tavalyi paprikafesztiválunk látogatottsága minden várakozást fölülmúlt, így az idén egy még szebb környezetet igyekszünk kialakítani a több száz látogató számára – mondta Munk Erik.

Kórógy: végre fel lehet újítani a művelődési házat

A HMDK-nál régóta a prioritások között szerepelt a kórógyi kultúrotthon is, amely nagyon rossz állapotban van. Hogy az épületet felújíthassák, szükség volt arra, hogy a Tordinci járástól használatba kapja a szervezet az objektumot. A pár hónappal ezelőtti szerződés aláírásával megteremtődött a jogi háttere az épület teljes felújításának, a napokban pedig az időjárás is kedvezett ahhoz, hogy elkezdődjenek a munkálatok. Cserepes Zoltán, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület elnöke, a munkálatok koordinátora elmondta, először a nyílászárókat cserélik le, majd a tetőfelújítással folytatják, és a belső terek is megújulnak majd. – A tervezett munkálatok értéke több mint egymillió kúna. Hálásak vagyunk a HMDK-nak, hogy fontosnak tartja az épület felújítását, amely a mi székhelyünk lesz, de továbbra is nyitva áll mindenki előtt – mondta Cserepes Zoltán.

Új objektumokkal lesz gazdagabb magyar közösségünk

Már akár jövő ősszel beköltözhetnek az első lakók az eszéki magyar iskolaközpont kollégiumába. Az illetékes minisztérium kiírta a közbeszerzési pályázatot, az eljárás befejezése után kezdődhet az építkezés. Az állami költségvetésből a diákotthonra idén 5 millió, 2019-ben pedig 3 millió kúnát hagytak jóvá. Sokan csak üres ígéretnek vették a HMDK parlamenti képviselőjétől a kollégium megépítését, de ez csak egy újabb bizonyítéka annak, hogy minden egyes ígéret mögött megvalósítási szándék és tettek vannak.

Bellyén pedig egy háromszintes médiaközpont épül. Itt kap majd helyet az Új Magyar Képes Újság és a Drávatáj szerkesztősége, egy új stúdió, konferenciaterem, és a HMDK bellyei alapszervezetének is lesz itt közösségi helyisége.

Természetesen a meglévő épületeit is folyamatosan karban tartja a HMDK, így a várdaróci tájház környékén is dolgoznak, és további kisebb-nagyobb munkálatokat terveznek több településen is.