Folytatódik a vízvezeték-hálózat kiépítése Kiskőszegen

0
59

Október közepe óta folyik Kiskőszeg (Batina) néhány utcájában a vízvezeték-hálózat építése, ezek ugyanis a tíz évvel ezelőtti bevezetésből kimaradtak. A tervek szerint az év végéig – vagy jövő év elejéig – elkészül a másfél millió kúnás projekt, amelyet Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese, a kiskőszegi HMDK-alapszervezet alelnöke és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, a HMDK elnöke kezdeményezett.

Jankovics tavasszal tárgyalt Zoran Đurokovićtyal, a Horvát Vizek közvállalat főigazgatójával a vízvezeték-hálózat megépítéséről Kiskőszeg/Batina néhány olyan utcájában, ahol erre eddig nem került sor.

A hiányosságokra Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese hívta fel a figyelmet.

– Amikor 2009-ben megkezdődött a helyi vízvezeték-hálózat építése, Kiskőszeg bizonyos részei – az Üveg, az Orgona, a Hegyi, valamint a Petőfi utca, illetve több kisebb falurész – kimaradtak. A probléma mintegy 50 családot érint, akiknek azóta sincs „városi” vizük. Úgy tűnik, Duna menti falunk vízszegény, ahol kiszáradnak a kutak, sokan az esővizet használják fel háztartásukban, fogyasztásra pedig palackos vizet vásárolnak. Azt hiszem, nem kell magyaráznom, mekkora gond egy család életében, ha nincs víz, éppen ezért nagy öröm közösségünk számára, hogy most végre orvosolhatjuk ezen problémát – ismertette a helyzetet Sipos Sándor.

Sipos Sándor

A rácsatlakozás költségét a Darázsi járás támogatja

A másfél millió kúnás projekt, melynek a Baranyai Vizek vállalat a kivitelezője (a Horvát Vizek finanszírozásával), a tervek szerint 2019 végéig vagy jövő év elejéig készül el, és ezt követően az érintett háztartások rácsatlakozhatnak a vízvezetékre.

– A rácsatlakozás költségét, a kb. 1800 kúnát a Darázsi járás állja – hangsúlyozza az elöljáró-helyettes –, a lakosoknak csupán a vízóra-aknát kell megépíteniük vagy megvásárolniuk saját pénzükből.

Számos fejlesztés köszönhető a HMDK-nak Kiskőszegen

– Jankovics Róbert, valamint a HMDK segítségével számos fejlesztést valósítottunk meg Kiskőszegen. Felújítottuk a kiskőszegi HMDK-alapszervezet székhelyét, a tűzoltóotthont, a művelődési házat, a játszóteret, egyesületünk a szervezője településünk legtöbb programjának, rendezvényének, amelyek mind-mind a falu lakosságának életminőségét hivatottak javítani. Az ernyőszervezetnek és parlamenti képviselőnknek nélkülözhetetlen szerepe volt a vízvezeték-hálózat kiépítésében, amely, úgy gondolom, a 21. században nem hiányozhat egy település infrastruktúrájából – mondta Sipos.

Sajnos a vízellátás most sem lesz teljes a faluban – tette hozzá –, így például a Dózsa György utca, valamint az emlékmű felé vezető út feletti házak is kimaradnak, ez a hiány még elég sok családot érint; a jövőben természetesen ezekre is sor kerül.