Folytatódik a sepsei templom felújítása

211

Az idén is folytatódik a sepsei református templom két évvel ezelőtt megkezdett felújítása. Az eddig elvégzett munkálatokról és az épülettel kapcsolatos jövőbeli tervekről az illetékesek múlt héten egyeztettek.

Idén is folytatódik a horvátországi magyarság által használt egyházi épületek felújítása. Épített örökségünk védelmére a HMDK-nak már az elmúlt években is tekintélyes összeget sikerült kieszközölnie horvát és magyar állami forrásból, ez idén sincs másként. Múlt héten a legveszélyeztetettebb horvátországi magyar műemlék, a sepsei református templom rendbehozásának folyamatáról tárgyaltak az ügyben érintett felek. A szóban forgó templom állapota az évek során nagyon megromlott, a torony talapzata is megsüllyedt, ezért az összedőlés fenyegette. Két évvel ezelőtt olasz szakemberek bevonásával sikerült az épület stabilizálása, így hát megkezdődhettek a felújítási munkálatok. Azóta a templom külső és belső burkolatát is eltávolították, valamint a belső tér újjáépítése is megkezdődött. A következő fázisban a szakrális épület új burkolatot kap, és a villanyáramot is bevezetik.

– A HMDK számára mindig kiemelt fontosságú volt épített műemlékeink védelme, legyen szó egyházi vagy világi épületről.  Ennek eredményeként számos kultúrotthon, iskola és óvoda felújítása mellett a templomaink helyreállítására is nagy hangsúlyt fektetünk. Éppen ezért az elmúlt években megkezdtük többek között a sepsei reformátusok templomának a felújítását is, amit minden túlzás nélkül az összedőléstől mentettünk meg. A célunk idén az épület teljes külső és belső felújítása – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, magyarságunk parlamenti képviselője. A képviselőtől megtudtuk azt is, hogy a tervezett munkálatok értéke közel egymillió kúna.

Sepsén kívül idén folytatódnak a munkálatok a csúzai és a nagybodolyai templomon is, de a tervek szerint ebben az évben befejeződik a várdaróci műemléktemplom teljes felújítása is.