Folyamatosan újul meg a vukovári magyarok székháza

0
304
07-vukovar-6

A vukovári magyar szervezetnek 2013-ban sikerült egy házat vásárolnia, amelyet azóta folyamatosan építenek, szépítenek. Hogy mennyire fontos ez az épület az ottani magyarok számára, az is mutatja, hogy számos dolgot társadalmi munkában végeztek. Igyekezetüket értékelte a magyar állam is, amely különböző forrásokból, pályázati lehetőségek révén anyagilag is támogatta a felújítást. Ebben az évben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél megpályázott összegből különböző konyhai felszereléseket vásároltak, megépítették a fűtésrendszert és az épület két helyiségét is felújították.

A Vukovár-Szerém megyei Vukováron és a város közvetlen közelében található településeken a 2011-es népszámlálási adatok szerint 347 magyar nemzetiségű ember él. A probléma az, hogy területileg nagyon szétszórtan. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy már a régi Jugoszláviában sem tudtak egyesületbe tömörülni. Így volt ez egészen 2008-ig, amikor is a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének égisze alatt létrehozták a vukovári magyarok első szervezetét, melynek elnöke Jakumetović Rozália lett.

 

07-vukovar-5

 

Saját székház, újabb lehetőségek
Azóta ez a szervezet nagyszerű eredményeket ért el a vukovári és a megyei magyarság közösséggé formálásában. 2013-tól pedig még nagyobb lehetőséget kaptak azzal, hogy saját tulajdonú székházhoz jutottak. A tagság eszköz- és egyéb adományaiból, önkéntes munkájával még abban az évben el is kezdődött a felújítás. A magyar államtól pedig segítséget is kaptak, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a ház megvásárlásán túl egymillió forintot adott a felújításra is. Ebből az összegből az épület szigetelését oldották meg, valamint a nyílászárókat is kicserélték. Az anyaországi támogatás azóta is folyamatos, ezenkívül a Bethlen Gábor Alapkezelő pályázati lehetőségeit is igyekeznek/igyekeztek kihasználni annak érdekéban, hogy a vukovári és a megye magyarsága számára is jelentős épületben méltó körülményeket alakítsanak ki.
Jakumetović Rozália elmondta, hogy jelentkeztek a Bethlen Gábor Alapkezelő idei pályázatára is, az elnyert összegből többek között konyhai berendezéseket vásároltak. A szervezet székháza ugyanis nemcsak a tagság rendszeres összejöveteleinek, hanem számos programnak is helyet adott az elmúlt években.
 

„Etnokonyha” városi támogatásból
A vukovári magyarok munkáját a városi vezetés is elismeri, így terveik megvalósításában is segíti őket: az idei évre az Újjáépítési és Fejlesztési Alapból az ún. magyar etnokonyha létrehozására 450 ezer kúnát irányzott elő számukra. A munkálatok már egy ideje folynak. Terveik szerint amellett, hogy ezt a konyhát használhatják is, bemutatóteremként is funkcionál majd, és a város turisztikai látványosságai közé is bekerül. Ezzel az a céljuk, hogy a szomorú háborús látnivalók mellett a város és a városban élő kisebbségek hagyományait is megismertessék az idelátogatókkal.

 

07-vukovar-1

 

{fcomments}