Fókuszban az újkor

0
86

Az eszéki egyetem bölcsészettudományi karának történelem tanszéke és a Népkör Magyar Kultúregyesület szervezésében szeptember 12-én két tudományos előadásra került sor az egyetemen.

A török idők és az azt követő újjáépítések korszaka számos érdekességgel kecsegteti a történelem iránt érdeklődőket. Jól tudják ezt az eszéki tudományegyetem történelem tanszékén is, ezért a Népkörrel közösen két, a témát kutató szakembert hívtak meg.

A csütörtöki előadások előtt Magdika Dániel, a Népkör elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd pedig két magyarországi előadó lépett a katedrára. Először dr. Varga Szabolcsnak, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos munkatársának az előadását hallhatták a jelenlévők Közös tragédiából külön emlékezet, a török kor a horvát és magyar narratívában címmel. Őt dr. habil. Gőzsy Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem docense követte, aki előadásának a Konfliktusokkal terhelt újjáépítés, a 18. század eltérő olvasatai címet adta. Az esemény főszervezője Lovas Eldina, a történelemtudományi tanszék munkatársa volt, aki elárulta, hogy nem véletlenül esett ezekre a témákra a választás.

– Mai előadóink olyan témákat kutatnak, amelyek egyaránt érintik Horvátországot és Magyarországot is. A közös múlt összeköti a térséget, ezért fontosnak tartjuk megismertetni szélesebb körökben is – mondta Lovas Eldina, a történelemtudományi tanszék munkatársa.

A történelmi délutánon jelen volt Gárdos Béla eszéki magyar konzul és dr. Szántó Tibor, Eszék város magyar kisebbségi önkormányzatának az elnöke is.

Az esemény a horvát Kül- és Európa-ügyi Minisztérium anyagi támogatásával valósult meg.