Fesztiválról fesztiválra

0
87

Régiónk rendezvényeiről hétről hétre beszámolunk, most viszont annak jártunk utána, hogy a látogatóknak, kiállítóknak mi a véleményük a szabadtéri, kirakodóvásárral, zenével és tánccal tarkított fesztiválokról.

Augusztusban véget ért az „uborkaszezon”. A kopácsi lecsófesztivállal megkezdődtek az őszi programok, minden hétvégén van hova menni. Ebben a hónapban is több nagysikerű, tömegeket vonzó rendezvényre került sor. Csúzán szüreti fesztivált, Kórógyon zenésztalálkozót, Eszéken magyar napot tartottak, jelenleg is zajlik az Eszéki Magyar Hét nevű rendezvénysorozat, amely sok-sok érdekességet tartogat az itt élőknek. A hétvégén kerül sor a régió egyik legnagyobb rendezvényére, a Kopácsi Halásznapokra… De ezekről külön-külön is, részletesen beszámolunk lapunkban.

Ezúttal az Önök véleményére voltunk kíváncsiak, arra, hogy – vendégként vagy árusítóként – mely rendezvényeken vesznek részt a legszívesebben, milyen tartalmak iránt érdeklődnek.

Árusként összeköti a kellemest a hasznossal

A várdaróci Péter Ilonka évek óta árusítja süteményeit régiónk rendezvényein. A kopácsi halásznapokon a kezdetektől fogva jelen van standjával, de részt vesz a bellyei etnofesztiválon, a laskói paprikafesztiválon, a vörösmarti bormaratonon, idén először az eszéki magyar napon is kínálta házi süteményeit.

Péter Ilonka

– Olyan hagyományos süteményeket készítek, mint a rácpite, dobostorta, rétesfélék, oroszsapka stb., amelyek mind-mind nagyon kelendőek. Egyre jobban megbecsülik a kézműves süteményeket, sok eszéki is részben emiatt látogat el a vidéki rendezvényekre, mert ők is tudják, hogy a városi pékségekben és boltokban kapható sütemények nem versenyezhetnek a házival – nyilatkozta lapunknak Péter Ilonka.

E tevékenysége hobbinak indult, most meg már egyfajta mellékállás ez számára és családja számára is, hiszen a munkába lányai is besegítenek, szükség esetén más családtagok is.

Mivel már régóta standol a fesztiválokon, nagy ismeretségre, törzsvásárlókra tett szert, akik nemcsak az említett rendezvényeken vesznek tőle, hanem máskor is rendelnek. Így aztán a standolás nemcsak pénzkereseti lehetőség számára, hanem marketing is. Ilonka számára az árusítás nem csak munka, ugyanis sok ismerőssel van alkalma találkozni a kirakodóvásárokon, akikkel beszélgethet, összeköti a kellemest a hasznossal.

A fesztiválon kínált süteményeket el is kell készíteni, ami a legnagyobb feladat – Ilonkáék egy-egy rendezvényre négy napig készülnek. Legközelebb a halásznapokon, utána pedig a paprikafesztiválon látogathatjuk meg standját.

A legtöbb program minden korosztálynak szól

Vannak, akik sorra veszik az említett rendezvényeket, sok visszatérővel találkozhatunk. Egyeseket a főzőversenyek vonzanak, másokat a kirakodóvásár vagy a kultúrműsorok, mindenesetre jó látni, hogy van értelme a szervezők fáradozásainak. A vörösmarti Légrádi család is szívesen tölti az időt ezeken a programokon.

A vörösmarti Légrádi család

– Jólesik kicsit kizökkenni a szürke hétköznapokból, ráadásul sok ismerőssel is találkozhatunk a hétvégi rendezvényeken. Minket a kultúrműsorok vonzanak leginkább, kislányunk, Loretta rajong a néptáncért – nyilatkozta lapunknak Légrádi Kovács Melinda.

Hozzátette, örül annak, hogy egyre több rendezvényen kapnak helyet különböző gyerekprogramok is, mint például a várdaróci néptáncfesztiválon, ahol a gyereksátor alatt mindenféle társas- és gondolkodásfejlesztő játékot próbálhattak ki a látogatók.

Melindáék legközelebb településük rendezvényére, a bormaratonra látogatnak el.

Közösségi élmény és csapatmunka

Kriják Diána, a laskói általános iskola pedagógusa a járási rendezvényekre osztályát is magával viszi, hogy együtt éljék át a fesztiválhangulatot.

– Általában megnézem táncos diákjaimat, ha fellépnek a kultúrműsorban, ezen kívül árusítani is szoktunk az osztályommal. A paprikafesztiválon és a halásznapokon rendszeresen részt veszünk, kézműves dísztárgyakat, süteményeket, paprikakészítményeket árulunk, ez utóbbiak elkészítésében a szülők segítenek. Nagy örömmel vesznek részt a gyerekek ebben az akcióban, hiszen a keresetből kirándulunk, fagyizunk vagy színházba megyünk – mondta el lapunknak Kriják Diána.

Hozzátette, ha ideje engedi, „civilként” is részt vesz a környékbeli rendezvényeken, főként a magyar jellegű események vonzzák.

Van még néhány őszi rendezvény előttünk, amelyekre érdemes ellátogatni, október 13-án lesz például a kiskőszegi szüreti fesztivál, amely a kiállítóstandokon, táncos-zenés felvonuláson túl mindig tartogat valami újdonságot is a látogatóknak, aki teheti, menjen el a Duna-parti „partira” – meg más rendezvényekre is -, és kapcsolódjon ki a szabadban addig, amíg szép az idő.