Fergeteges télbúcsúztató Kopácson

0
64

A kopácsi HMDK-alapszervezet hagyományőrző csoportja a falu labdarúgó-egyesületével, a Halász FC-vel közösen nagyszabású farsangot szervezett felvonulással, farsangi játékokkal, télűző hagyományok felelevenítésével.

A Kopácsi Magyarok Otthonában gyülekeztek a jelmezbe öltözött gyerekek, ahonnét indult a felvonulás. Úgy illik, hogy egy farsangi menet minél zajosabb legyen, ezért az elején haladó traktor pótkocsiján ülve tekerték a tűzoltószirénát, hogy mindenki kivonuljon az utcára, lehetőleg tojással, ugyanis a kakasjelmezes legények és gyerekek – akárcsak Várdarócon – itt is „végigkakaskodták” a menetet figyelő asszonyokat, nőket. A cserébe kapott tojást vitték is a pótkocsin szorgoskodó asszonyoknak, hogy palacsintát süssenek belőle, ott helyben.

Miután az összes utcán végigvonultak, a magyarok székházában ért véget a menet, ahol várta a résztvevőket a farsangi fánk, a forralt bor és a forró csoki, ezenkívül minden résztvevő gyerek héliumos lufit és ajándékot is kapott.

A székház udvarában farsangi játékokat szerveztek számukra: a legkisebbek kakast ütöttek, kötelet húztak, míg a társszervező sportegyesület tagjai a fánkevésben „mérték össze étvágyukat”.

Látványos zárásképpen meggyújtották a farsangi máglyát, s vele együtt elbúcsúztak az idei téltől is.

A kopácsi farsang több mint hatvan gyerek részvételével zajlott.

– Bebizonyosodott, hogy szükség van ilyen jellegű megmozdulásokra, látszott, hogy minden korosztály örömmel vett részt a farsangi programunkon – nyilatkozta lapunknak Facskó Mónika, a hagyományőrző csoport vezetője. Köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki hozzájárult a szervezéshez, kiváltképp a sportegyesületnek, amellyel, reményei szerint, a jövőben is együttműködnek majd.