Felsőőrön ülésezett a Magyar Ifjúsági Konferencia

0
179
Hordósi Dániel, Szuk Dóra és Csiszár Norbert

Az ausztriai Felsőőrön (Oberwart) tartotta 36. ülését a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK), a magyar fiatalok legmagasabb szintű fóruma. A horvátországi magyarságot a HMDK delegáltjai képviselték.

A Magyar Ifjúsági Konferenciát először 1999-ben hívta össze a Magyar Kormány azzal a céllal, hogy egyeztető fórumot biztosítson az egyetemes magyar ifjúság számára. Az alakulás óta minden évben két alkalommal ülésezik: ősszel az anyaországban, tavasszal pedig egy külhoni helyszínen. 

Az idén 20 éves fórum a hétvégén az ausztriai Felsőőrön ült össze, hogy megvitassa a magyarságot érintő problémákat, mint amilyen az ukrajnai nyelvtörvény, illetve a szlovákiai himnusztörvény. A konferencián a MIK elnöke, Veres Márton külön gratulált a HMDK történelmi választási sikeréhez, és eredményes munkát kívánt a megválasztott képviselőknek. Az egyeztető fórumon a horvátországi magyarságot Hordósi Dániel, a HMDK elnökségi tagja, Csiszár Norbert, a Haraszti Ifjúsági Egyesület elnöke, valamint Szuk Dóra képviselték.

– Mivel kis régió vagyunk, ezért számunkra nagyon fontos, hogy hallassuk a hangunkat és képviseltessük magunkat, ahol csak lehet. Külön megtiszteltetés volt számunkra, hogy az ülésen gratuláltak szervezetünk választási eredményeihez, ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az összmagyarság is figyelemmel kíséri és értékeli munkánkat – nyilatkozta Hordósi Dániel.

A Magyar Ifjúsági Konferencia következő ülése Budapesten lesz november végén.