Farsang 2024: bálok Baranyában és Szlavóniában

209
A Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai a VIP-vendégekkel

A farsang a vidám lakomák, bálok és a tavaszvárás ünnepe, melynek jegyében vidékünkön is számos mulatságra kerül sor. Szombaton tartották a vukovári magyar bált és a dályhegyi batyubált. Vasárnap pedig több településen is jelmezbe bújhattak a gyerekek a maszkabálokban.

A 14. magyar bál Vukováron

A Vukovári Magyarok Egyesülete tizenhat éve működik, tagjai aktívan részt vesznek a város és a megye kulturális életében. Székhelyükön, a vukovári Magyarok Otthonában tartják kisebb programjaikat, összejöveteleiket. Legfőbb rendezvényük a vukovári magyar bál, amely mára a régió egyik legszínvonalasabb társasági eseményévé nőtte ki magát.

– Számunkra a magyar bál a legfontosabb esemény ebben az időszakban, egyesületünk tagjaival közösen készülünk rá, hogy minél színvonalasabb programot valósítsunk meg – nyilatkozta lapunknak Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnök asszonya.

Az esemény házigazdájaként ő köszöntötte a vendégeket, köztük Jankovics Róbertet, a horvátországi magyarok parlamenti képviselőjét, Magdó Jánost és Császár Zoltánt, az eszéki magyar külképviselet főkonzulját és konzulját, Filip Sušacot, Vukovár alpolgármesterét, valamint Darko Dimić városi képviselőt.

Jankovics Róbert: Mi, magyarok itthon vagyunk Szlavóniában

Magdó János és Filip Sušac is üdvözölték a megjelenteket, méltatva az egyesület munkáját és a bál sikerét garantáló szervezést. A mulatságot Jankovics Róbert nyitotta meg. 

– Az itteni magyar közösségek ma sokkal magasabb szintű egyesületi tevékenységet folytatnak a hagyományápolás és identitásőrzés szolgálatában, mint korábban. Ennek a munkának a legszebb eredménye a vukovári magyar bál, amely lehetőséget teremt a környék magyarsága számára a találkozásra, és azt az üzenetet közvetíti: mi, magyarok itthon vagyunk Szlavóniában – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert.

A vukovári bált mindig néptánckoreográfiákkal nyitják meg, ezúttal a HMDK csúzai Csárdás néptáncegyüttese moldvai és szatmári tánccal örvendeztette meg a közönséget, majd a táncos lányok és legények a közönség tagjait is felkérték egy táncra.

A zenéért és a jó hangulatért két hazai banda felelt, a kórógyi Aranycsárdás együttes mellett a čakovci Csáki Betyárok zenekar húzták a mulatóst és a nótát tánchoz, jó vacsorához.

A bált a zágrábi Kisebbségi Tanács, a HMDK, Vukovár Város Kisebbségi Tanácsa, Vukovár-Szerém megye Kisebbségi Tanácsa és Vukovár város támogatta.

Batyubál Dályhegyen

Az Erdődi-háton a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület felel a magyarság összefogásáért, nemzettudatának őrzéséért. Legnagyobb szabású programja a tavaszi virágfesztivál, amely egész Szlavóniából és Baranyából vonzza a látogatókat, emellett fontos tevékenyégének számít magyar népi tánccsoportjainak a működtetése is. A kultúregyesület az évet idén is a már hagyományosnak tekinthető batyubállal nyitotta meg, amely most is telt házas volt, és nagyon jó hangulat jellemezte. Az eseményt Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke is megtisztelte jelenlétével. A zenét a bajsai (Vajdaság) Azzurro együttes szolgáltatta.

Hugyik Irénke, az egyesület egyik vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, a bál remek hangulatban telt, az egyesület számára tökéletes „bemelegítő” volt az éves munka elkezdéséhez.

MASZKABÁLOK

Kórógy

Hétvégén tartotta farsangi rendezvényét a Kórógy Magyar Hagyományőrző Egyesület is. Összegyűlt a falu apraja-nagyja a kultúrotthonban, de nem csak helyi gyerekek öltöttek jelmezt a mulatságra. Cserepes Zoltántól, az egyesület vezetőjétől megtudtuk, programjukon részt vettek a pélmonostori HMDK-alapszervezet gyermektánccsoportjainak a tagjai is. A kórógyi hagyományokhoz hűen a gyerekmaszkabálon a hangszereket is a fiatalok szólaltatták meg, a zeneoktatási foglalkozásra járó gyerekek szolgáltatták a „muskátlizenét”.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.

Szentlászló

A legfiatalabbakat szólította meg a szentlászlói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület farsangi rendezvénye is, a maszkabálra a szervezet székhelyéül szolgáló művelődési házban került sor.

A jó hangulatú mulatságon különféle játékokban vehettek részt a gyerekek, akiknek farsangi fánkkal kedveskedtek az egyesület felnőtt tagjai.

A programot a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.

Sepse

A HMDK sepsei alapszervezete a helyi alsó tagozatos általános iskolával közösen tartotta meg az idei maszkabált. Kisdiákok és felnőttek is jelmezbe bújtak, különböző karneváli játékokra került sor, melyekben minden korosztály kipróbálta magát. A színes társaság jó hangulatban ropta a táncot Keresztes József zenéjére a sepsei kultúrotthonban. A szervezők gondoskodtak arról is, hogy a bálozók ne maradjanak szomjan, a szülők pedig házi készítésű süteményeket vittek a mulatságra.

Csúza

Csúzán a Jókai Mór Kultúregyesület szervezte meg a gyerekmaszkabált vasárnap. Megtelt a kultúrotthon résztvevőkkel, az ünnepély minden korosztálynak szólt.  A jelmezviselésben főleg a gyerekek lelték örömüket, volt néhány felnőtt is, aki álarcot öltött, a játékokban – székfoglalás, almatánc stb. – ugyancsak minden korosztály képviselői megmutathatták ügyességüket.

A programot a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatta.