Falunap a kapcsolatépítés jegyében

1504
07-kiskoszeg

Kiskőszeg (Batina) múlt szombaton halpaprikásfőző-versennyel és bállal ünnepelte a falunapot, az esemény alkalmat adott a magyarországi Nagyharsánnyal való testvértelepülési szerződés aláírására is.

A kiskőszegi falunapra május 16-án került sor. A dátum egy sajnálatos eseményhez fűződik: több mint 200 évvel ezelőtt egy nagy vihar következtében 105 halász a Dunába veszett Kiskőszeg és Mohács között. Ezen  a napon Mohácson és Kiskőszegen is megemlékeznek a tragédiáról, Kiskőszegen a falunapot is ekkor tartják.
Az idei falunap jelentőségét növelte, hogy Kiskőszeg ekkor létesített testvértelepülési kapcsolatot a magyarországi Nagyharsánnyal. Az aláírásra a délutáni órákban került sor. Előtte Labrović Szandra, a falu polgármester asszonya és Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese köszöntötték a vendégeket.

07-kiskoszeg_02

Sipos elmondta, a két település a jövőben kulturális és gazdasági területeken kívánja erősíteni a kapcsolatot. Szerinte Kiskőszeg példát vehet a gyorsan fejlődő Nagyharsányról, de a szerződéskötés legfőbb oka, hogy még szorosabbra fűzzék a régóta fennálló testvéri, baráti viszonyt.
A szerződéskötésen jelen volt Stipan Šašlin, a Darázsi járás elöljárója is, aki szívhez szóló beszédében köszönetet mondott, amiért Nagyharsány a honvédő háború idején befogadta a menekülteket. Örömét fejezte ki, amiért kapcsolat létesült a két település között, véleménye szerint ez részben a két ország közötti jó viszony eredménye is.
Beregszászi József, Nagyharsány polgármestere elmondta, a testvértelepülési kapcsolat tudat alatt már talán a menekültség éveiben megfogalmazódott az emberekben, és örömmel tölti el, hogy végre megvalósulhat. Bízik benne, hogy a szerződéskötés után közösen vehetnek részt eu-s pályázatokon is, és Nagyharsányhoz hasonlóan Kiskőszeg is a fejlődés útjára lép.
Az eseményen Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke és a Duna túloldalán levő Bezdán küldöttsége is jelen volt.

_DSC1330

50 bográcsban főtt a hal
A falunap fontos része volt a halászléfőző-verseny. A település központjában, a kultúrotthon körül állították fel a háromlábakat, idén 50 csapat versenyzett, így több mint 300 személy számára terítettek asztalt. Nemcsak a környező falvakból érkeztek vendégek, hanem a magyarországi Bátáról, Dávodról, Csátaljáról, Nagybaracskáról, természetesen Nagyharsányból és Bezdánból is.
Zsivity István, a kiskőszegi Ponty Sporthorgász-egyesület vezetője lapunknak elmondta, több mint 200 kiló hizlalt pontyot pucoltak meg a versenyre.
A falunap utolsó eseménye a bál volt, melyen a kórógyi Aranycsárdás zenélt, és értékes tombolanyereményeket vihettek haza a vendégek. Az est folyamán kihirdették a halpaprikásfőző-verseny nyerteseit. A harmadik a kiskőszegi Francuz Ivan lett, a második Ferenci Ferenc Nagybaracskáról, a legjobb halpaprikást pedig a bezdáni Kis Alfréd főzte.