Évindító egyeztető ülés Nagypiszanicán

0
101

Nagypiszanicán találkozott Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, a HMDK elnöke a Belovár-Bilogora megyei magyar egyesületek és kisebbségi magyar önkormányzatok vezetőivel.

Pénteken Jankovics Róbert HMDK-elnök és Matijević Olivér ügyvezető elnök a Belovár-Bilogora megyei magyar egyesületek és kisebbségi magyar önkormányzatok vezetőivel egyeztetett az aktuális kérdésekről.

– Az aktualitások között az idei fontosabb események, a pályázási lehetőségek szerepeltek, de a magyarországi választásokról is tájékoztattak bennünket a pénteki ülésen – tudtuk meg Sabo Snježanatól, a Daruvári Magyarok Egyesületének elnök asszonyától.

Berkes Zlata, Belovár-Bilogora megye magyar kisebbségi önkormányzatának, valamint a nagypiszanicai egyesület vezetője lapunknak úgy nyilatkozott, sokat jelent számukra, hogy a HMDK vezetői odafigyelnek a nyugat-szlavóniai magyarokra, meghallgatják igényeiket, és lehetőségeikhez mérten támogatják munkájukat.

Hozzátette, elégedettek a munkavégzésükhöz szükséges feltételekkel, a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásának köszönhetően számos fejlesztést valósíthattak meg székhelyükön. Ami programjaikat illeti, legközelebb március 15-ét szeretnék megünnepelni, bíznak benne, ennek nem lesz akadálya a járványhelyzet.

A Nagypiszanicai Magyarok Közösségének székháza

Jankovics Róbert a mostani megbeszélésen is kihangsúlyozta, mindent megtesz a továbbiakban is, hogy megfelelő körülményeket teremtsen a Belovár-Bilogora megyei magyaroknak a sikeres működéshez. A HMDK-központ különböző identitásőrző programokkal erősíti őket, valamint a tömbben működő egyesületekkel való kapcsolattartásukat is segíti. Az elmúlt időszakban sikerült több Nyugat-Szlavóniában működő egyesület székhelyproblémáját is megoldani, vagyis mindent megtesz annak érdekében, hogy ezek a szórványközösségek megmaradjanak, mert a HMDK számára minden horvátországi magyar egyformán számít.

Az egyeztetésen részt vett még Béres Elemér, a Nagpiszanicai járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke, Furjan Antal, a Belovár-Bilogora megyei magyar önkormányzat alelnöke, Jarzsa Elika, a Dežanovaci Magyarok Közösségének elnöke, Lencse Dalibor, a Dežanovaci járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke, Szabo Franjo, a Končanicai járás magyar kisebbégi önkormányzatának elnöke és Horvát Eugen, a Nagygordonyai járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke.

Önizoláció miatt az ülésről kimaradni kényszerült Katona István, a Nova Rača-i  járási magyar kisebbségi önkormányzat elnöke.