„Erdész leszek, fát nevelek”

0
153
Kovács Szebasztián

A csúzai Kovács Szebasztián már gyerekkorában eldöntötte, erdész lesz, ha felnő. Álma néhány éve beteljesült, a kiskőszegi (batinai) erdészetnél helyezkedett el, hogy kivegye a részét az élővilág gondozásából, megőrzéséből.

A gyerekkori erdőjárások, horgászatok az édesapjával nagy hatást gyakoroltak érdeklődési körére – kezdi történetét Szebi, így amikor eljött az általános iskola utáni pályaválasztás ideje, egyértelmű volt, hogy az erdészképzés felé indul. Erdészeti szakközépiskola legközelebb Viroviticán (Verőce) van, így ott végezte tanulmányait. A horvát nyelvű közeget eleinte szoknia kellett, de sikeresen vette az akadályokat.

A munkába állás sem volt akadálymentes. A Horvát Erdők (Hrvatske šume) eszéki kirendeltsége alá tartozó kiskőszegi részleghez jelentkezett, ahol három évbe telt, mire munkahely nyílt számára.

Az erdészet számos munkaterületén hasznosítja szakértelmét.

– Részt veszek a fakitermelésben, a faültetésben, a szállítási logisztikában, terepmunka-vezetői munkát látok el, mindenhova megyek, ahol épp szükség van rám. Mindenki így kezdi pályafutását, ami szerintem jó, mert a gyakorlat során lehet elsajátítani igazán azt, amiről az iskolapadban tanultunk – mondja Szebi.

Az erdészetnél vannak szezonmunkák is, október elejétől április elejéig a keményfa kitermelésével foglalkoznak, az év másik felében pedig a puhafát vágják. A fakitermelés terv szerint folyik, ennek mértéke egyenesen arányos a faültetés mennyiségi mutatóival.

A faültetés munkája legszebb részét képezi

A faültetés akkor kezdődik, amikor leáll a vegetáció és beköszönt a hideg. Ez egy hálás feladat, állítja a csúzai erdész.

– Feladatköreim közül talán a faültetés a legértékesebb, mert egy új erdőrészt alakítunk ki, teremtünk meg, ami azután úgy fog festeni akár hetven év múlva is – mondja Szebi.

Elsősorban az ezen a vidéken őshonos fajtákat ültetik: tölgyet, kőrist, fehér nyárfát, fekete nyárfát, vörös fűzt. A frissen beültetett erdőrészt aztán két-három évig ápolják, tisztítják, majd a ritkítás következik, melynek során eltávolítják a sérült, görbe fákat. Ezekre a feladatokra idénymunkásokat is fölvesznek, jelenleg kb. 30 alkalmazottja van a kiskőszegi erdészetnek.

A vadászvendégek vezetése is az erdész dolga

Az erdészi feladatok közé tartozik a vadászvendégek vezetése is, ami rugalmasabb munkaidőt követel, éppen ezért nem mindenki vállalja.

– Én viszont szívesen foglalkoznék a vadászat vezetésével, melyhez már meg is tettem az első lépéseket, tavaly nyáron megszereztem a vadászengedélyt. Az idei vadászszezonban vettem részt először, a vendégek vezetéséhez viszont néhány év tapasztalatra van szükség. Az én feladatom lesz majd, hogy felbecsüljem a vadak értékét, méretét, korát – mesél a munka ezen részéről. 

A vadászvendéget kísérő erdész vadra nem lő, illetve csak ritkán, ha a vendég elvéti.

Ami a vendégek számát illeti – mondja Szebi –, a járványhelyzet miatt idén a kiskőszegi erdészet a becslések alapján negyedannyi vendéget sem fogadott, mint egy átlagos évben.

A vadakkal kapcsolatos feladataik továbbá a létszámszabályozás, a vadszámlálás, ami pedig nemrég aktuális volt, az szeptember közepéig egy hónapon át a szarvasbőgés megfigyelése. A szarvasbikák szaporodási céllal bőgnek, így hívják fel a tehenek figyelmét. Ez pedig általában a tisztásokon zajlik, ami jó alkalom arra, hogy az erdész megvizsgálhassa az állatokat, megállapítsa korukat, értéküket stb.

Hobbijai is a szabadba hívják

Egy ideje sok szó esik az otthon tartózkodásról, ezzel kapcsolatban Szebi elmondta, a négy fal között ücsörgés, számítógépezés meg hasonlók nem az ő műfaja. Kedvtelései is a szabadba hívják, szívesen motorozik, és ha mindezek mellett még marad ideje – akár két műszak között -, ma is szívesen ücsörög a vízparton kapásra várva.