Erasmus+ Nívódíjat kapott az óvodai projekt

0
96
Weizer Józsefné, Ruzsicska Ilonka és Schmidt Éva

2016-ban és 2017-ben a Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Programban (HELP) négy ország öt óvodája vett részt, köztük a bellyei Gerle Óvoda kihelyezett kopácsi, laskói és várdaróci tagozatai. A programot a múlt héten Erasmus+ Nívódíjjal tüntették ki a Tempus Közalapítvány szakmai konferenciáján Budapesten.

A HELP-ben a Kertvárosi Óvoda Siklósi Úti Tagóvodája (Pécs), a Csemete Református Óvoda (Kolozsvár), a Kármán József Alapiskola és Óvoda (Losonc), a Ficánka Óvoda (Székelyudvarhely) és a bellyei Gerle Óvoda és kihelyezett kopácsi, laskói és várdaróci tagozatai vettek részt.

Az óvodák által megvalósított Erasmus+ projektben színes programokon és izgalmas tevékenységekben vehettek részt a gyerekek. Mivel hátrányos helyzetű családok gyermekei is járnak az együttműködő óvodákba, fontosnak tartották, hogy be tudják vonni őket egy egészséges életmódra nevelő és a lelki egészségvédelemmel is foglalkozó programba. A közös munka segítséget nyújtott a gyerekek komplex fejlesztéséhez.

Az Európai Unió Erasmus+ programja szinte mindenki számára kínál nemzetközi tapasztalatszerzési lehetőségeket. Évről évre egyre többen, 2018-ban Magyarországról több mint 22 ezren kapcsolódtak be a programba. Nívódíjat a legkiemelkedőbb színvonalon megvalósított Erasmus+ pályázatoknak ítéltek oda, köztük a HELP programnak is.

Ruzsicska Ilonka, a projekt horvátországi koordinátora elmondta, nagy elismerés ez számukra, most már a harmadik nemzetközi programban vesznek részt. Az együttműködésnek köszönhetően folyamatosan új dolgokat is tanulhatnak egymástól, és ezeket a nevelési programjukba beépítve alkalmazni tudják.

– A díjátadó után minden program bemutatására sor került. Schmidt Éva, a kertvárosi óvoda projektkoordinátora ismertetője után én egy jógyakorlatot osztottam meg a hallgatósággal, amit már régóta eredményesen alkalmazunk – mondta Ruzsicska Ilonka.