Épülhet az új Porto Baross, Horvátország legnagyobb luxusjachtkikötője

0
49

Horvátország legnagyobb személyi kikötőhálózata, az Adriatic Croatia International (ACI) és a világhírű jachtépítő vállalat, a Lürssen leányvállalata, a Gitone belevágott Fiume kikötője modern kori történelmének legjelentősebb beruházásába. Luxusjachtkikötővé alakítják át a magyar vasminiszterről elnevezett Porto Barosst.

A valamikori Magyar Királyság egyetlen kikötővárosa, Fiume (Rijeka) a 19. század második felében élte fénykorát. Magyarország akkori közmunka- és közlekedésügyi miniszterének, Baross Gábornak a kezdeményezésére kikötő, hullámtörő és rakpartok épültek, ezzel párhuzamosan pedig az ipar is óriási lendületet vett az adriai városban. Éppen ezért a sokszor vasminiszterként is emlegetett magyar politikust nevezik a modern Fiume atyjának is. Emlékét a kikötőben egy emléktába és egy róla elnevezett partszakasz, a Porto Baross őrzi. A mára eléggé elhagyatottá vált kikötői partszakasz hamarosan nagy átalakuláson megy majd át, hiszen ide tervezi legújabb és legnagyobb, 260 jacht fogadására alkalmas kikötőjét Horvátország legismertebb kikötőhálózata, az ACI.

Öthorgonyos kikötő

Az ACI Horvátország legnagyobb személyi kikötőhálózata. Jelenleg 22 marinát üzemeltetnek, lefedve az ország partszakaszának jelentős részét. Évente átlagosan 400 ezer hajóst, főként vitorlázókat és jachton utazókat fogadnak, de folyamatosan tervezik a további bővítéseket. Kikötőik rendszerint magas, 4 vagy 5 horgonyos besorolásúak, ami az általuk nyújtott szolgáltatások színvonalát mutatja. (A kikötők színvonalát csillagok helyett horgonnyal jelölik.) Az ACI Fiumében is egy öthorgonyos, de minden eddiginél grandiózusabb kikötőt tervez kialakítani, melyhez nemrég megkapta a kormány jóváhagyását is, és 30 évre koncessziót szerzett a Porto Baross partszakasz használatára. A beruházással Fiume felkerül a világ nautikai térképére, aminek a kormány és a városvezetés is egyaránt örül. A projekt jelenleg a tervezés folyamatában van, az első kapavágások várhatóan az év végén kezdődhetnek, és az építkezés a tervek szerint két évet vesz majd igénybe, az első turistákat pedig a 2024-es szezonban tervezik fogadni.

A befektető az új kikötővel új vizekre evez, hiszen az új fiumei dokkokat nem feltétlenül eddigi kilenseiknek az igényei szerint alakítja ki, hanem a nagyobb halakat célozza meg: a legnagyobb luxusjachtok fogadására is alkalmas lesz, sőt szolgáltatásaikat kifejezetten hozzájuk igazítják majd. Ebben nagy szerep jut majd a társbefektetőnek, a többek között luxusjachtokat is gyártó német Lürssennek, hiszen nekik már van egy klienskörük, akiket könnyebben el tudnak érni. Mindezek mellett a fiumei marina a tervek szerint egyfajta Lürssen szakállomás is lesz, ahol a hajóépítő cég szakemberei szükség esetén a hajótulajok rendelkezésére állnak.

Nem csak kikötő

A projekt értéke 363,3 millió kúna, amit a befektető teljes egészében saját forrásból fog fedezni. Ebből az összegből telik a partszakasz rendezésére és a szükséges infrastruktúra kiépítésére, mely magában foglal egy üzemanyagtöltő állomást, egy hajók kiemeléséhez és vízrebocsátásához alkalmas darut és egy szerelőállomást is, valamint egy irodát és több üzlethelyiséget.

A projekt értéke 363,3 millió kúna, amit a befektető teljes egészében saját forrásból fog fedezni. Ebből az összegből telik a partszakasz rendezésére és a szükséges infrastruktúra kiépítésére, mely magában foglal egy üzemanyagtöltő állomást, egy hajók kiemeléséhez és vízrebocsátásához alkalmas darut és egy szerelőállomást is, valamint egy irodát és több üzlethelyiséget.

Tervezők és befektetők eltökélt szándéka, hogy a leendő kikötő ne egy drótkerítéssel elzárt zsákutca legyen. Éppen ezért emléktárgyüzletekkel, kávézókkal, bárokkal és éttermekkel teli sétálóutcaként alakítják ki az egész kikötőt annak érdekében, hogy a város organikus részévé váljon a Baross ACI. Mindezek működtetéséhez várhatóan 140 alkalmazottra lesz szükségük. Mivel a partszakasz a horvát kulturális örökség része, ezért mindezek kialakítása során a tervezőknek oda kell figyelniük a terület autentikusságának megőrzésére, ami külön patinát ad majd az új kikötőnek. Arról egyelőre nincs szó, hogy mennyibe fog kerülni a horgonyzás Fiume leendő luxuskikötőjében, ám a klienskörből ítélve minden bizonnyal nem lesz olcsó mulatság.