Első fellépésére készül a pélmonostori gyermektánccsoport

0
78

A Pélmonostoron működő Csillagszemű játszó- és alkotóműhely nyár elején gyermektánccsoportot is alapított, amely a Márton-napi rendezvényen mutatja majd meg, mit tanult az elmúlt hónapokban.

A pélmonostori HMDK-alapszervezet és a Magyar Katolikus Nőegylet tavasszal magyar játszó- és alkotóműhelyt indított gyerekek számára.

– A foglalkozásokon bábozunk, játszunk, mesélünk, énekeket és táncokat tanulunk, a gyerekek az itt töltött idő minden percét élvezik. A szórakozás és kikapcsolódás mellett a foglalkozások fejlesztik a gyerekek kézügyességét, zenei készségeit, ugyanakkor felelevenítjük és ápoljuk magyar népi hagyományainkat is – mondta el lapunknak Ferenc Ilić Emese óvónő, aki az alkotóműhelyt vezeti.
Hozzátette, nyár elején tánccsoportot is indítottak a műhely keretében, melynek jelenleg tizenkét tagja van, általános iskoláskorú fiúk és lányok alkotják.

– Az elmúlt hónapok szorgos tanulással teltek, jelenleg az első fellépésre készülünk, melyre a Márton-napi ünnepélyünkön kerül majd sor, már a népviselet is elkészült hozzá. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeink megismerjék a magyar hagyományokat és szokásokat – nyilatkozta lapunknak Jankovics Izabella, az egyik szülő.

A tánccsoport viseletét a zágrábi Kisebbségi Tanács és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk támogatásával varratták. A műhely munkáját Pélmonostor városa is támogatja. 

Emesétől megtudtuk, a tánccsoport és játszóház mellett hamarosan Pélmonostoron is elindul az Ovis sarok az óvodafejlesztési programnak köszönhetően, amely a tánccsoport és a játszóház mellett újabb teret biztosít a pélmonosori gyerekeknek ahhoz, hogy fejlesszék magyar nyelvtudásukat, kultúrájukat.