Ellenséges horvát sajtó

291

Szeptember 1-jén a horvát RTL Televízió tudósítója Budapestről, a Keleti pályaudvarról jelentkezett élőben a híradóban, és az alábbiakat mondta:   

„Az embertelenség, amivel a magyar hatóságok a menekültek problémáját közelítik meg, legjobban a pályaudvaron látható, ahol a rendőrkordon egész nap a bejárat előtt áll, míg a menekültek arra várnak, hogy beengedjék őket, hogy felszállhassanak vonataikra. Nem biztosították nekik a legalapvetőbb higiéniai feltételeket sem. Az emberek nagy része már megvette a vonatjegyét, de ennek ellenére nem engedik őket a vonataikhoz. Ami ma Budapesten történik, az semmire sem megoldás, hanem faji szegregáció, mivel engem és operatőr kollégámat gond nélkül beengedtek a pályaudvarra, míg a menekülteket a külsejük miatt nem akarják beengedni az állomásra. Nyomást kell gyakorolni a magyar hatóságokra, hogy felfogják: ilyen eseményeknek nem szabadna megtörténnie 2015-ben egy európai országban.”  

Az újságíró, ha már Budapesten tartózkodott, akár az okát is megkérdezhette volna az illetékesektől, miért nem engedték fel a hatóságok a menekülteket a vonatokra, és miért tartózkodott egyáltalán annyi menekült az állomáson, amikor befogadóállomásokra is mehettek volna, ahol meleg ételt és szállást kapnak, amit azonban ők megtagadtak. De ugye nem ez volt a cél, a cél az volt, hogy rossz fényben tüntessük fel Magyarországot és azt, ahogy a menekülthelyzetet kezeli, a fene tudja milyen megfontolásból. A horvát kollégát pedig szerintem azért engedték be a vonatállomásra, mert nem illegálisan, okmányok nélkül lépte át a határt, és bizonyára még újságírói igazolvánnyal is rendelkezett.
Kicsit meg is lepődtem, hogy egy nappal később ugyanaz a televízió az esti híradóban lehozta a zágrábi magyar nagykövetség reagálását a szeptember 1-jei tudósításra.  

„Itt nem faji megkülönböztetésről van szó, ez elképesztő ostobaság, amit visszautasítunk. A pályaudvarra azok mehetnek be, és a vonatokra azok szállhatnak fel, akik az utazáshoz szükséges érvényes dokumentumokkal rendelkeznek. Magyarország minden uniós jogszabályt betart. Ezek alapján a migránsok csak akkor indulhatnak el Magyarországról másik EU-s ország felé, ha érvényes utazási okmányokkal és vízummal is rendelkeznek. Amit a riporter faji megkülönböztetésként értelmezett, nem más, mint az EU jogszabályainak betartása” – állt a helyreigazítási kérelemben, amire nem lett volna szükség, ha a horvát riporter nem egyoldalúan, némi rosszindulattal, hanem szakmai előírásoknak megfelelően tudósít.

{fcomments}