Elkezdődtek a permetszerek használatához szükséges szakvizsgák

0
395
08-mezgazdasg--1

Az új rendelet szerint 2015 novemberétől a növényvédő szerekkel már csak szakvizsgával rendelkező személy dolgozhat. Tanfolyamokat a Mezőgazdasági Tanácsadó Szolgálat több helyszínen is szervez.

A mezőgazdasági termelésben ma még nem tudjuk nélkülözni a növényvédő szereket. A növénybetegségek, károkozók jelentős termésveszteséget okozhatnak. Bár a falhasznált szerek mennyisége lényegesen kisebb egy családi gazdaságban, mint egy mezőgazdasági termelőüzemben, a szerek különböző munkafolyamatokban történő alkalmazásakor mindig óvatosan, nagy körültekintéssel kell eljárni, mert a látszólag kis szennyezések is komoly problémákat okozhatnak.
A növényvédő szerek fenntartható használata miatt európai parlamenti és tanácsi határozat is előírja, hogy minden tagállam Nemzeti Cselekvési Tervet (NCST) köteles kidolgozni. Ebben konkrét célokat, intézkedéseket és ütemterveket állapítottak meg, amelyekkel a növényvédő szerek emberi egészségre és környezetre jelentett kockázatait és kifejtett hatását szeretnék csökkenteni.
A horvátországi cselekvési tervet 2013-ban fogadták el. Így a növényvédő szerek vásárlását, forgalmazását és felhasználását képesítési előírásokhoz, engedélyhez kötik. A képzési rendszer minden felhasználóra kiterjed. Az alapvető tanfolyam 15 iskolai órát jelent (három napos képzés), amit minden ötödik évben újabb ötórás képzéssel kell megújítani.
Országos szinten az elmúlt év decemberében már több helyszínen is tartott képzést a Mezőgazdasági Tanácsadó Szolgálat, Baranyában a jövő héten kezdődnek. Jelenleg két helyszínt hirdettek meg: Baranyaszentistvánon (Petlovac) január 21-től január 23-ig tartanak az előadások, reggel 9 órától 13.15-ig a Baranyaszentistváni járás épületében (R. Končar 31.). Pélmonostoron január 28-án kezdődik a képzés, és szintén reggel kilenctől 13.15-ig tart a P+8-as épület nagy tanácstermében (Nagy Imre u. 2/d).
Az előadásokra a Mezőgazdasági Tanácsadó Szolgálat pélmonostori irodájában (Kralja Tomislava 53.) lehet jelentkezni. A maximális létszám eléréséig fogadják a jelentkezőket, és arra kérnek mindenkit, hogy a jelentkezési lap kitöltéséhez mindenki hozza magával az iskolai végzettséget igazoló bizonyítványát.
 

A HMDK Gazdakör is támogatja a gazdákat
Szanella-1A HMDK Gazdakör is segíteni szeretne tagságának. Prosszer Horvatin Szanella, a gazdaszervezet titkára elmondta, hogy a múlt év végén egy pályázatot nyújtottak be az illetékes magyarországi minisztériumhoz, amelyből tanfolyamot szerveznének, valamint itt a vizsgadíjak egy részét is kifizetnék a szervezetükhöz tartozó gazdáknak.
– Egyelőre azt az információt kaptuk, hogy áprilisban kapjuk meg a támogatást, így feltehetően május folyamán szervezzük majd meg a képzést. Az időpontról és a tanfolyam helyszínéről időben értesítjük a gazdákat. A Mezőgazdasági Tanácsadó Szolgálat pélmonostori hivatalával már felvettem a kapcsolatot– mondta Prosszer Horvatin Szanella.
A növényvédőszerek használatához szükséges engedélyt legkésőbb 2015. november 26-ig kell megszereznie mindenkinek.

 

 

{article Szakmai kirándulás a budapesti AGROmashEXPO-ra}{title} {text}{/article}

 

{fcomments}