Elindult a Drávaszöged kulturális misszió

207

Drávaszöged Kulturális Misszió a fedőneve annak a kulturális együttműködésnek, amely a Szegedi Pinceszínház és az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) között jött létre. A misszió arra hivatott, hogy évente kétszer magyar színházi előadásokat hozzanak a magyar iskolaközpontban tanuló óvodásoknak, alsó és felső tagozatosoknak, illetve középiskolásoknak.

A dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő és kormánybiztos fővédnöksége alatt futó misszió április 4-én és 5-én három előadással érkezett Eszékre. Egy nem mindennapi látványosságot, egy felnagyított bábszínházi előadást, egy élőszereplős bábjátékot láthattak a gyerekek. A Szegedi Pinceszínház Vitéz Lászlója sok-sok nevetéssel töltötte meg az intézmény rendezvénytermét. Az első nap Móra Ferenc A didergő királyát, valamint a Vitéz László és az elátkozott malom című élőszereplős bábjátékot adták elő. A történet bizonyára sokak számára ismerős, ám a generációk kedvenc paprikajancsiját ebben az előadásban már élő hanghatások követik, és elismert színművészek mókáznak a felnagyított bábszínházi paraván díszletében.

– Drávaszöged Kulturális Missziónak neveztük el, hiszen a szögediek Szegedről érkeztek, és főleg drávaszögiek fogják az előadást megnézni. Bízom abban, hogy a hozzánk ellátogató vörösmarti, laskói gyerekek is meglátják azt az értéket, amelyet a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ képvisel, hiszen az oktatás mellett a színvonalas kulturált szórakozásra is nagy hangsúlyt fektetünk – mondta Andócsi János, a HMOMK igazgatója.

Az előadáson jelen volt dr. Császár Zoltán eszéki magyar konzul is.

Magyar szerzőktől magyar nyelvű színházi előadásokat hoznak

A Pinceszínház tagjai a második napon az Abigélt, Szabó Magda régi magyar ifjúsági regényének színpadi adaptációját mutatták be a nagyérdeműnek.

– Mi nagyon szeretünk Horvátországba járni. Mivel itt nincs magyar színház, ezért megkerestük Andócsi János igazgatót, és előálltunk az ötletünkkel. Ő tárt karokkal fogadott bennünket. A Drávaszöged Kulturális Misszió célja, hogy magyar szerzőktől, magyar nyelven, magyar színházi előadásokat hozzunk le évente kétszer, mindegyik korosztálynak megpróbálunk összeállítani egy programot. A mi intézményünk egy kicsi stúdiószínház Szegeden, 70 férőhelyes, ami azért jó, mert igazából bármit is mutatunk be, mindig egy kicsit újszerűen hat a közelség miatt, hiszen szinte mint a filmben, a színésznek itt is minden rezdülését lehet látni – tudtuk meg Kancsár Orsolyától, a Szegedi Pinceszínház igazgatójától.

A Szegedi Pinceszínház 2001 óta a magyarországi város egyetlen állandóan működő stúdiószínháza. Kortárs írók műveit viszik színpadra, több zenés produkciót, musicalt is bemutattak már, emellett létrehoztak egy állandó, színészekből álló zenekart is. A szervezők remélik, hogy hamarosan ismét vendégül tudják majd látni őket Eszéken.