Elhunyt Viola Éva

0
236

Rövid betegség után július 21-én elhunyt Viola Éva, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének elnök asszonya.

Viola Éva költő, prózaíró és műfordító 1949-ben született Zomborban. 1982-ben költözött Rijekába. Első versgyűjteménye, A remény ideje 1984-ben jelent meg, amellyel első díjat nyert a város egyik pályázatán. A következő 1986-ban A szemek fényében című kötete volt. A 2006-ban kiadott harmadik kétnyelvű versgyűjteménye, a Vatromet – Tűzijáték már határozott lírai hangvételről tanúskodott, Viola Éva ekkor találta meg a maga sajátos költői hangját. 2009-ben a Huncro Sajtó és Nyomdaipari Kft. kiadásában jelent meg a Karcolatok és monodrámák kötete. Két gyermekszíndarabot is írt, műveiért számos elismerésben részesült, az egyik verse bekerült a 100 legszebb szerelmes verset tartalmazó egyik 2004-es antológiába.

Viola Évát a „nagy kékség” közel négy évtizeddel ezelőtt vonzotta Rijekába/Fiumébe. Nemcsak új életet tudott itt kezdeni, hanem ihletet kapott, új gondolatok, érzések és hangulatok kerítették hatalmukba, amelyeket aztán papírra vetett.

A tengermelléki magyar egyesületben 2002-től vállalt aktív szerepet, öt éven keresztül volt az egyesület titkára, majd 2007-től a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének elnöke, több ciklusban volt megyei magyar kisebbségi képviselő, illetve a HMDK országos elnökségének tagja.

Közösségszervező munkája kiemelkedő jelentőségű volt, nagy lelkesedéssel dolgozott a tengermelléki magyarság megmaradásáért, számos programot szervezett. Több évtizedes alkotói tevékenysége, valamint a horvátországi tengermelléken élő szórványmagyarság összetartásában és identitásának erősítésében végzett munkája elismeréseként 2014-ben magyar állami kitüntetésben részesült, megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát.

Hirtelen bekövetkezett halálával a horvátországi magyarságot pótolhatatlan veszteség érte.

Barátai, tisztelői, rokonai július 24-én vettek tőle búcsút és kísérték utolsó útjára.