Életveszélyes útszakasz

236
Cimlap-nagy

Vörösmart – Az elmúlt év májusában a szőlődombokról lezúduló vízmennyiség következtében Vörösmarton a pincékhez vezető közút több helyütt berogyott, és azóta is járhatatlan. Az újabb esőzések pedig tovább rontanak a helyzeten, valamint az út alatt húzódó házakat és embereket is veszélyezteti.

A vidék egyik legismertebb pincészetét, a vörösmarti Gerstmajer pincészetet naponta többen is felkeresik. A minap nekünk is arra vezetett az utunk, de meglepődve tapasztaltuk, hogy a pincéhez vezető út még mindig járhatatlan, így kénytelenek voltunk földes úton megközelíteni.

 

gerstmajer

Egy év alatt sem sikerült megjavítani az utat
– Lassan egy éve tart ez az állapot, folyamatosan fel kell hívnom vendégeink figyelmét, nehogy arra közlekedjenek, ugyanis semmi nem figyelmezteti őket, hogy életveszélyes ez az útszakasz. Sem egy behajtani tilos tábla vagy valamilyen figyelmeztető jel. Erre is nekünk kell odafigyelni. Korábban téglákat raktunk az útra jelzésként, de azokat mindig ellopták. Most szalagot húztunk ki, de sokszor azt is elviszi a szél, vagy a gyerekek letépkedik. Véleményem szerint esőzés nélkül is csak idő kérdése lett volna a föld megsüllyedése. Azt viszont nem tudom megérteni, hogy miért nem lehetett már megjavítani. Míg a többi szurdokot kikövezték, addig a mi pincéink csak mezei úton közelíthetők meg. A járásban azt mondják, hogy nincs rá pénz, közben Hercegszőlősön parkot építenek szökőkúttal – mondja bosszúsan a pincészet tulajdonosa, Gerstmajer Mihály.

 

vorosmart

Az egyik lakó kislányát félti a legjobban
Miközben a beszakadt útszakaszt fényképeztük, több, az út alatt álló épületekben lakóval is szóba elegyedtünk. Jasminka Salkanović legjobban hároméves kislányát félti, főleg miután nemrég egy vörösmarti kisfiú egy kidőlt fal miatt vesztette életét.
– Egy pillanatra sem tudom felügyelet nélkül hagyni a lányomat, mert egy ilyen kicsi gyereknek hogyan magyarázzam meg, hogy nem szabad a ház mögött játszania, korábban viszont ezen a részen állt a hintája – mondja Jasminka, közben a leomlott partot és az oldalban lévő pincét mutatja, amit azóta csak lomtárnak használhatnak, mert félő, hogy beszakad. – De nem csak ettől kell tartanunk, már többször is előfordult, hogy egy-egy autós, aki későn vette észre, hogy az út járhatatlan, majdnem az udvarunkban landolt, legutóbb az egyik egy kutat döntött ki, mikor meg akart fordulni, mert nem tudott tovább menni. A járást már többször is hívtuk, a szomszédainknak, akik a part alatt parkoló autójukat féltik, azt mondták, hogy kártérítést fizetnek, ha valami történik, de én mit tegyek, hogy a lányommal ne történjen baj? – kérdi panaszosan a fiatalasszony.

 

A járás a lakókkal egyeztet
A Hercegszőlősi járásban is érdeklődtünk az ügyben, ahol Todorić Csilla, a járás kommunális ügyekkel megbízott munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy az utat szerinte egyébként nem sokan használják, és a pincék a földes útról is megközelíthetők. Ami az út alatt lakókat illeti, pár nappal ottjártunk után egy gyűlésre hívták össze őket.
– A lakók beleegyezését kell kérnünk egy kőfal, támfal megépítéséhez, mert ez az ő magánterületük, enélkül nem foghatunk hozzá a munkához, ami a helyszűke miatt sem lesz könnyű. Az államtól vártunk támogatást, de nagyon keveset kaptunk, itt pedig nem kis összegről van szó – mondta Csilla.
Az ottlakók bíznak benne, hogy megoldódhat az egy éve húzódó áldatlan helyzet. Csak nehogy késő legyen.