Együttműködési megállapodás a HMDK és a magyar kormány között

0
263
07-szerzds-alrs

Budapest – Január 18-án, kedden a Magyar Köztársaság Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériuma, Külügyminisztériuma és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége vezetői együttműködési megállapodást írtak alá az egyszerűsített honosítási eljáráshoz kapcsolódó kérelmek hatékony és zökkenőmentes ügyintézésének elősegítése érdekében.

Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium államtitkára, Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára, dr. Wetzel Tamás miniszteri biztos, valamint Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke látták el kézjegyükkel január 18-án a Külügyminisztériumban azt az együttműködési megállapodást, amelynek a célja az egyszerűsített honosítási eljáráshoz kapcsolódó kérelmek zökkenőmentes ügyintézésének elősegítése, valamint az eljárás ügyfélbarát lefolytatásának előmozdítása.

– Az eddigi éreklődés az állampolgárság iránt meghaladta minden előző várakozásunkat. Megtiszteltetésként és elismerésként éljük meg, hogy ezzel a feladattal Horvátországban bennünket bíztak meg, és kollégáim nevében ígérhetem, ennek birtokában még hatékonyabban fogunk dolgozni az itteni magyarság érdekében – nyilatkozta Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, hozzátéve, hogy azok, akiknek a HMDK által Eszéken működtetett Információs Irodában segítenek a kérelmek kitöltésében, az előírt mellékletek tartalmi összeállításában, a kérelem benyújtásának formai előkészítésében és a dokumentáció véglegesítésében, bármely magyarországi illetékes hivatalban benyújthatják az állampolgársági kérelmet, mert a HMDK által kiadott igazolás egyfajta garanciának is számít majd.

A HMDK képviselője mellett még Dudás Károly, a Concordia Minoritatis Hungaricae Polgári Egyesület elnöke (Szerbia) és Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke (Szlovénia) írt alá együttműködési megállapodást az ügyben.

01

01-001

01-002