Egyre többet vásárolunk az interneten

218

Az online kereskedelem évről évre nagyobb szeletet hasít ki a világkereskedelemből. A 2017-es évben az online árukereskedelem összege már-már felfoghatatlan méreteket öltött a maga mintegy 2,5 trillió dolláros összforgalmával.

A globális trendek ellenére az internetes vásárlástól sokan mind a mai napig ódzkodnak. Van, aki attól tart, hogy becsapják, míg mások azzal érvelnek ellene, hogy mivel nem látják az adott árut a maga valóságában, nem is lehetnek biztosak benne, hogy az megfelel az elvárásaiknak. Mindezek ellenére napjainkra már többen vannak azok a felhasználók, akik szívesen vásárolnak az interneten az otthon kényelméből.

A legnagyobb forgalmat a kínai web-shopok bonyolítják le, melyek alacsony áraik mellett sokszor ingyenes házhoz szállítást is biztosítanak a világ bármely pontjára. Ezekben a virtuális üzletekben leggyakrabban ruhát és elektronikai eszközöket vásárol az átlag internetező, de a széles választéknak köszönhetően szinte bármi beszerezhető ezeken a felületeken.

A csúzai Kincses Róbert rendszeresen vásárol az internetről. Elmondása szerint nem csak időt, de pénzt is megtakaríthatunk, ha így vásárolunk.

– Már évek óta rendszeresen vásárolok az internet segítségével. Általában olcsóbb dolgokat rendelek, attól tartva, hogy nem azt kapom, amit szerettem volna. Szerencsére ilyen eddig csak egyszer fordult elő velem – mondja Róbert, aki leginkább azért rendel a világhálón, mert így több dolgot is sokkal olcsóbban meg tud venni, mint a boltokban. Először egy porszívófiltert rendelt Kínából, két darabért 24 kúnát fizetett, míg ugyanezért Eszéken a boltokban darabjáért 80 kúnát kérnek.

Kincses Róbert

– A fizetést általában Pay Pal számlán (a PayPal tulajdonképpen egy közvetítő rendszer, amely egy bank és az internetes ügyfelek között bonyolít le pénzügyi tranzakciókat – a szerk. megj.) keresztül szoktam lebonyolítani, mert abban megbízom, bankkártya-adatokat nem szívesen adok meg. Az online vásárlás egyedüli hátránya, hogy egyes rendelések megérkezésére több hetet is kell várni – mondja, most viszont az is bosszantja, hogy az utóbbi időben a horvát posta 5 kúna kezelési költséget számol fel az elvileg ingyenes szállítás ellenére.

A használt cikkekben is van pénz

A hivatalos internetes üzleteken kívül egyre jobban virágzik az online használtárupiac is. A használt cikkek vásárlása viszont már nagyobb odafigyelést igényel, hiszen ezeket általában nem hivatalos üzletektől, hanem magánszemélyektől vesszük. Kincses Róbertnek a használtáru-kereskedelem kapcsán is jók a tapasztalatai.

– Én elsősorban eladni szoktam dolgokat. Sokan nem tudják megfizetni az új termékek árát, vagy pedig olyan dolgokat akarnak beszerezni, amiket újonnan már nem lehet. Nemrégiben egy használt televíziómat adtam el egy idős férfinak, aki állítása szerint nem akar az új technológiákkal bajlódni. Szinte nincs olyan dolog, amit az interneten nem lehetne eladni, hiszen ezen az óriási „piactéren” rengeteg potenciális vevőt el lehet érni – mondta Róbert, aki hozzátette, hogy persze itt sem árt az óvatosság.