Egyre kevesebbet fizetnek a mogyoróért

0
496

A mogyoró felvásárlási ára 2016-ban 18 Kn/kg volt, a múlt évben 13, idén pedig már csak 11 – mondja Ács Rudolf vinkovcei termelő, hozzátéve, ha a jövőben is folytatódik az árcsökkenés, lehet, hogy felhagy a mogyorótermesztéssel.

Vinkovciban az Ács család generációk óta foglalkozik mezőgazdasággal, több mint száz hektáron termelnek sörárpát, kukoricát, napraforgót, szóját, olajrepcét, és a legnagyobb területen búzát.

A hagyományos kultúrák mellett valamivel kevesebb, mint egy hektáron mogyorót is termesztenek.

A mogyorótermesztésnek másfél évtizedes hagyománya van Szlavóniában, az ezredforduló elején terjedt el szélesebb körben. Ma mintegy tíz gazda foglalkozik a világszerte népszerű csonthéjas gyümölcs termesztésével. Állítólag ez a növény „edzettebb”, mint a dió vagy a mandula, éghajlat tekintetében gyümölcsfáink közül viszont a legkisebb igényű, viszont több kézi munkát igényel.

Észszerű választás volt a mogyorótermesztés

Ács Rudolf is a 2000-es évek elején ültetett mogyoróbokrokat Vinkovci határában egy 0,6 hektáros területen, amely túl kicsi volt a nagy mezőgazdasági gépekkel művelhető hagyományos kultúrák termesztésére. A mogyorótermesztés ideális lehetőség volt arra is, hogy kihasználják a parcellát, ne álljon parlagon. Az oltványokat egy elismert daruvári gazdaságtól szerezték be.

– Háromfajta mogyorót ültettünk, összesen 320 bokrot, ennyi van ma is. A terméshozam az időjárástól függ, a szárazság a legnagyobb ellensége. Természetesen az is számít, hogy mennyire viseljük gondját az ültetvénynek. A tavalyi évvel összehasonlítva idén sokkal elégedettebbek lehetünk a terméssel – mondta el lapunknak Ács Rudolf.

A mogyoró betakarítását, tisztítását ma már gépek könnyítik meg, Ácsék viszont nem fektettek be a meglehetősen drága eszközökbe, mivel nem tervezik bővíteni mogyoróültetvényüket. Minden munkát kézzel végeznek, az összes családtag részt vesz benne.

A romló feltételek mellett kérdéses, hogy folytatja-e a mogyorótermesztést

Eddig termése jelentős részét olyan felvásárlónak adta el, aki a mogyorót Németországba exportálta. Bízik benne, hogy idén is így lesz. Viszont aggasztja a felvásárlási ár, ami évről évre alacsonyabb.

– Sajnos már három éve folyamatosan csökken a pucolatlan mogyoró felvásárlási ára. 2016-ban 18 kúnát fizettek kilójáért, tavaly 13-mat, idén pedig már csak 11-et. Az éves hozamunk egy részét megtisztítjuk és kiskereskedelmi áron adjuk el, kilóját 60 kúnért – tudtuk meg a vinkovcei gazdától.

Hozzátette, ha továbbra is csökken a felvásárlási ár és bizonytalan feltételek mellett kell értékesítenie termését, elgondolkodnak azon, hogy folytassák-e mogyorótermesztést, vagy inkább vágják ki a bokrokat, amelyek egyébként most vannak termőképességük csúcsán.

Miért érdemes mogyorót fogyasztani?

A csonthéjas gyümölcs egész Európában és Nyugat-Ázsiában elterjedt, finom és tápanyagokban gazdag. Magas az esszenciális zsírsav- és a rosttartalma is, gazdag továbbá B1-, B2-, C-, H- és E-vitaminban, az ásványi anyagok közül pedig káliumot, kalciumot, cinket, mangánt és rezet tartalmaz, ezenkívül olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésnél. Van alapja annak a hagyománynak, hogy a mogyoró (más csonthéjasokkal, például a mandulával, dióbéllel együtt) „agyat frissítő”, a koncentrálóképességet fokozó, egészséges rágcsálnivaló. A szakemberek ajánlása szerint a mogyorófogyasztással jelentősen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az élelmiszeripar, a gyógyászat és a kozmetikai ipar is felhasználja.