Egyesületeink húsvétváró összejövetelei

0
87

A húsvéthoz számos népszokás, hagyomány fűződik. Ezek ápolása céljából több kézműves foglalkozást és rendezvényt is tartottak a múlt héten és a hétvégén.

Pélmonostor: húsvétváró kicsiknek és nagyoknak

A HMDK pélmonostori alapszervezete számos összejövetelt, rendezvényt hoz tető alá az év folyamán. Vannak évente ismétlődő és új programjaik is. Nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekekkel való foglalkozásokra is. Csillagszemű és Csillagocska táncegyüttesük tagjai számára Ferenc Ilić Emese csoportvezető tartott húsvéti alkotóműhelyt, amelynek a végén a jól megérdemelt jutalom sem maradt el a „nyuszitól”.

A HMDK székháza adott otthont a Pélmonostoron anyanyelvápoló órákra járó diákok húsvétváró összejövetelének is, a gyerekek Jáger Brigitta tanárnővel a kereszténység legnagyobb ünnepéhez fűződő népi hagyományokat is megismerhették játékos formában.

Folytatta heti klubdélutánjait a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet is, a találkozók célja elsősorban a kapcsolattartás, de különböző tematikus programokat is tartanak. Mivel közeledik a húsvét, így az egyesület az ezzel kapcsolatos hagyományokra helyezi a hangsúlyt, közös tojásfestéssel hangolódtak a közelgő ünnepre.

A programokat Pélmonostor városa és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatja.

Laskó: a húsvéti nyuszival is találkoztak a gyerekek

A Laskói Ifjúsági Egyesület tavaszi programja keretében húsvéti foglalkozást tartottak a hétvégén. A tojáskeresés mellett kézműves foglalkozásokra is sor került. A legnagyobb tetszést azonban a húsvéti nyuszinak és barátainak az érkezése aratta, akikkel nemcsak fotózkodtak a kicsik, de különböző játékokat is szerveztek a számukra. Az egyesület a délutáni program végén húsvéti csomagokkal örvendeztette meg a gyerekeket. A rendezvény a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósult meg.

Kopács: a húsvéti hagyományokat elevenítettek fel

A kopácsi HMDK-alapszervezet hagyományőrző csoportja a hétvégén húsvétváró műhelyre várta a kopácsi gyerekeket a szüleikkel együtt. A programon óvodás és általános iskolás gyerekek vettek részt, ahol mindenki találhatott magának valamilyen érdekes tevékenységet. Megtanultak hagyományos módszerrel tojást festeni, különféle húsvéti díszeket készítettek. Az óvodások a pedagógusok segítségével körtáncot tanultak, a nagyobbak pedig a tojáskoccantást mutatták be.

Eszék: tojásfestés a város színeiben

Az eszéki főtéren idén is több száz, különböző technikával díszített tojást és húsvéti dísztárgyat mutattak be a standokon a város civil szervezetei, kisebbségi egyesületei, ízelítőt adva ezzel a húsvéti szokásokból, melyek egy-egy nemzeti közösségen belül is eltérőek. A látogatók a különböző népcsoportokra jellemző ételkülönlegességeket is megkóstolhatták. Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület, amely a két évtizedes múltra visszatekintő rendezvény egyik kezdeményezője volt, most is ott volt standjával, valamint a csúzai Csárdás tánccsoport is bemutatkozott.