Egyelőre nem módosították a privatizációs törvényt

166
BELFLD-PRIVATIZACIOS-Trvny

A jövőben senki nem szerezhet 49 százaléknál nagyobb tulajdoni hányadot az INA részvényeiből, ennek érdekében a horvát kormány szombaton tervezi módosítani a privatizációs törvényt – jelentette ki a múlt héten Jadranka Kosor miniszterelnök. Hozzátette, hogy a tervezet kapcsolódik a horvát pénzügyi felügyelet, a Hanfa hétfői döntéséhez, amellyel egész hétre felfüggesztette az INA papírjaival történő kereskedést a zágrábi tőzsdén.

A pénzügyi felügyelet ez idő alatt azonosítani akarja azokat a külföldi befektetőket, akik az elmúlt hetekben az INA-részvények felvásárlásába kezdtek. A Hanfa külföldi felügyeletekhez is eljuttatta kérését, hogy segítsenek azonosítani a felvásárlókat.

Horvát lapvélemények szerint az egyelőre ismeretlen vásárlók mögött az INA 47,26 százalékos hányadát birtokló magyar tulajdonos, a MOL állhat. A horvát kormánynak 44,84 százaléknyi van a kezében.

Két hónapja a MOL-nak nem sikerült az INA többségi részvényesévé válnia, miután január közepén lejárt az INA kisrészvényesei felé tett, részvényenkénti 2800 kúna értékű ajánlata. Ahhoz, hogy a MOL többségi tulajdonossá váljon, legalább 284 500 részvényt, vagyis közel 2,85 százaléknyit kellett volna megszereznie, de alig egytized százaléknyi INA-részvényt kínáltak fel az egyhónapos nyilvános ajánlattételi időszak alatt.

Horvát gazdasági lapok információi szerint ugyanakkor egy titokzatos, ciprusi bejegyzésű, de bermudai címmel rendelkező vásárló 1,5 százaléknyi részvénymennyiséget vásárolt fel a nyilvános ajánlattétel idején. A 150 ezer darab részvény mintegy 50 millió dollárba kerülhetett, s a rejtélyes vevő tornázta fel a papírok árát 3500 kunára. Az elmúlt hetekben a horvát olajcég papírjainak ára szinte folyamatosan tovább nőtt, a múlt héten átlépte a 4000 kunát.

A MOL ugyanakkor már december 15-i sajtótájékoztatóján szóvá tette, hogy álláspontja szerint az INA részvényeinek drágulása mögött ellenséges, spekulációs és manipulatív okok lehetnek, majd hivatalosan is indítványozta, hogy a horvát tőkepiaci felügyelet vizsgálja ki a tőzsdén történteket. December végén ugyanezért a horvát versenyhivatalhoz is beadvánnyal fordult a magyar olajtársaság.

– A kormány szerződő félként a megoldást a MOL-lal való egyeztetések alapján szeretné megtalálni, miközben szem előtt tartja Horvátország stratégiai érdekeit – jelentette ki Kosor  asszony.

A kormány a szombati ülésén úgy döntött, addig nem módosítja a privatizációs törvényt, míg az INA-val kapcsolatos eljárások folynak.