Egy szál virággal köszöntötték az édesanyákat Várdarócon, Kopácson és Újbezdánban

0
71
Újbezdán

Az anyák napja alkalmából egy-egy szál szegfűvel kedveskedtek a településen élő édesanyáknak. Várdarócon és Kopácson a HMDK-szervezetek, Újbezdánban pedig a kultúregyesület tagjai keresték fel az édesanyákat, nagymamákat a hétvégén.

Az édesanyáknak – legalábbis az írásos feljegyzések szerint – az ókori Görögországban már ünnepségeket rendeztek. Eredetileg az istenek anyja, Rhea tiszteletére gyűltek össze az emberek, aztán vele együtt az édesanyákat is köszöntötték.

Az anyák napját ma világszerte számon tartják és ünneplik, eltérő időpontokban. Magyarországon május első vasárnapján, Horvátországban pedig május második vasárnapján.

- Reklám -

Kopács

Egyesületeink, az iskolások, óvodások minden évben különös figyelmet szentelnek az anyák napjának, és minden alkalommal meg is ünneplik egy-egy zenés-verses rendezvénnyel. A koronavírus miatt már tavaly és idén sem lehetett ünnepi műsort szervezni.

– Óriási hálával tartozunk az édesanyáknak, nagymamáknak, amit most egy-egy szál szegfűvel fejeztünk ki. Reméljük, jövőre már ismét az ünnepi műsort követően adhatjuk át a virágokat – mondta Farahó Zsolt, a HMDK kopácsi alapszervezetének elnöke.

Várdaróc

Kopácshoz hasonlóan Várdarócon is korábban minden évben a helyi óvodásokkal és az iskolásokkal közösen szervezték meg az anyák napi műsorokat.

– Sajnos nem tarthattunk ünnepi összejövetelt a létszámkorlátozás miatt, de az édesanyák törődését, szeretetét mindenképp meg szerettük volna köszönni, így bejártuk a falut, és minden édesanyának egy szál virágot adtunk – mondta Micheli Zsolt, a HMDK várdaróci alapszervezetének az elnöke.

Újbezdán

A családi kötelékeknél nincs fontosabb, egy édesanya szereteténél pedig semmi sem erősebb. Jól tudják ezt az Újbezdán Kultúregyesület tagjai is, akik szintén minden évben valamilyen módon megemlékeznek az édesanyákról.

– A szokásos anyák napi rendezvényünket mi sem tarthattuk meg, ezért fölkerestük mind a 83 édesanyát, nagymamát a faluban, és átnyújtottunk nekik a köszönetünk jeléül egy-egy szál virágot – mondta Horvát Ibolya, a művelődési egyesület elnöke.