Egy „szaftos” történet

0
170
Páli Fredi

Páli Fredi a nyugat-szlavóniai Nagypiszanicán gazdálkodik. Kezdetben csak fekete berkenyét (arónia) termelt, de a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának köszönhetően sikerült jelentősen bővítenie gazdaságát.

Belovár-Bilogora megye lankás tájain az emberek mindig is mezőgazdasággal vagy állattenyésztéssel foglalkoztak. Nem volt ez másként a térség egykor legmagyarabb falujában, Nagypiszanicán sem, ahol Páli Fredi is tevékenykedik. Öt évvel ezelőtt vágott bele a gyümölcsészetbe, amikor is megalapította az Aro családi gazdaságot és fekete törpeberkenye ültetvényt telepített. A jótékony hatásairól is ismert bogyóból két hektárnyit ültetett.

– Amikor elültettem az aróniát, vagyis fekete berkenyét, úgy gondoltam, hogy a termésből majd némi kiegészítő jövedelemre tehetek szert, nem sejtettem, hogy pár év alatt ez megváltoztatja majd az életem. A fekete bogyókat kezdetben kézzel szüreteltük, ám ez sok nehézséget okozott, mivel egy hektár betakarításához 30 embernek 10 napon át kellett dolgoznia. A munkaerő magas költségei el is bizonytalanítottak, hiszen hiába volt jó a termés, már a gazdaságosság határait súrolta az üzlet. Ekkor döntöttünk úgy, hogy megpróbáljuk feldolgozni a termést, és a nagyobb haszon reményében vettünk egy prést, hogy a berkenyét feldolgozva tudjuk piacra dobni – mesélt a kezdetekről a nagypiszanicai gazda.

Óriási segítség volt a magyar pályázat

A magyar kormány a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján először 2017-ben hirdette meg pályázatait az Economica Hungarica Alapítványon keresztül. Ezt használta ki Fredi is, aki egy aróniaszüretelő gépre pályázott. A gépet Lengyelországból szerezte be, mely semmi máshoz nem fogható mértékben segítette vállalkozását. A traktor által vontatott gép egy nap alatt kéthektárnyi területet képes leszüretelni, ezzel töredékére csökkentve a szüretelés költségeit és időtartamát.

– Ez a gép óriási segítség volt számunkra, hiszen rengeteg időt és pénzt takarítunk meg vele. A masinának köszönhetően a piacon is sokkal jobb helyzetbe kerültünk, termékeinket olcsóbban tudjuk adni, és így előnyhöz jutunk más termelőkkel szemben. A gép annyira egyedülálló, hogy az ország más tájairól is gyakran hívnak szüretelni, így a kihasználtsága maximális – mondta Páli Fredi, aki hozzátette, hogy a bérszüretek egy év alatt visszahozták az önrész mértékét, és hogy nagyon hálás a magyar kormánynak a segítségért.

Új piacokra törnek

Az Aro családi gazdaság a fekete berkenyét feldolgozottan, lé formájában értékesíti, ehhez, mint már említettük, saját préselőüzemet alakítottak ki. Az Economica Hungarica Alapítvány segítségével ezt is modernizálni tudták, így már nemcsak törpeberkenyét, hanem más gyümölcsöket is préselnek. A pályázati pénzből egy darálót és egy pasztőrözőt is vásároltak, így már a körtét és az almát is fel tudják dolgozni és palackozni. Gyümölcsleveiket egy, illetve ötliteres palackokba töltve értékesítik.

– Mivel már foglalkoztunk aróniapré-seléssel, ezért úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk szintet lépni és betörni az üdítőpiacra. Termékeink 100%-ban gyümölcseredetűek, nem tartalmaznak adalékokat, ezért jó minőségűnek számítanak. Úgy vélem, hogy napjainkban csakis a minőség „fegyverével” tudunk konkurálni a nagyvállalatokkal, ezért mi ezen a pályán szállunk versenybe – mondta bizakodóan Páli Fredi, hozzátéve, hogy rövidesen több áruházláncban is megtalálhatók lesznek termékeik.